VIDEO: După plajă, pielea necesită îngrijire specială

30 iulie 2015   Frumusețe din natură

După expunerea la soare, pielea are nevoie de „reparaţii”, care constau în aplicarea unor remedii cu efect calmant, hidratant şi nutritiv. În lipsa unor măsuri de îngrijire adecvate, pielea se poate deshidrata mult mai uşor, implicit riscul de apariţie a ridurilor va fi mai mare.

De aceea, după expunerea la soare, foloseşte cât mai des uleiuri de corp vegetale şi unturi de corp care conţin acizi graşi esenţiali de care pielea are nevoie pentru a-şi păstra supleţea şi pentru a se regenera.

Cele mai potrivite uleiuri sunt cele de migdale dulci, de jojoba, susan, argan şi de nuci de macadamia. Dacă ai exagerat cu statul la plajă, poţi reduce daunele produse asupra pielii printr-o baie călduţă în care ai adăugat o cană cu făină de ovăz, care ajută la calmarea pielii.

Efect calmant asupra pielii bronzate îl are şi iaurtul natural. Aplică pe pielea bronzată iaurt rece, de la frigider, şi lasă să acţioneze timp de un sfert de oră. Îndepărtează iaurtul cu apă la temperatura camerei. Uleiul de gălbenele este hrănitor Substanţele conţinute de uleiul de gălbenele stimulează funcţiile naturale ale pielii, fiind ideal pentru îngrijirea post-bronzare. Astfel, carotenoizii şi vitamina A din acest ulei ajută la refacerea pielii, la cicatrizarea ei, având în plus şi acţiune antiinflamatoare. Uleiul de gălbenele se aplică printr-un masaj blând pe pielea bronzată, evitându-se conturul ochilor.

Din gălbenele se poate face şi o infuzie, pentru care este nevoie de 20 g de plantă la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, iar după ce ajunge la temperatura camerei, amestecul se toarnă în apa de baie sau se pun comprese locale.

Bogat în săruri minerale (potasiu, magneziu), în vitamine şi în enzime, castravetele este un alt remediu indicat pentru îngrijirea pielii bronzate.

Pentru a prepara o mască este nevoie de 1 castravete, 2 linguri de glicerină şi de 2 linguri de apă de trandafiri. Castravetele se dă prin strorcător, iar sucul obţinut se amestecă cu glicerina şi cu apa de trandafiri. Soluţia obţinută se păstrează într-un pulverizator şi se aplică pe faţă.

Pentru refacerea echilibrului pielii şi pentru a reduce din roşeaţă, poate fi de ajutor ceaiul negru. Într-un litru de apă fierbinte se adaugă 4 pliculeţe cu ceai negru şi se lasă la infuzat câteva minute. După ce infuzia ajunge la temperatura camerei se pune în frigider. Ceaiul se aplică pe piele cu ajutorul unor dischete demachiante.

O plantă cu virtuţi dermatologice recunoscute este levănţica. Aceasta are proprietăţi regeneratoare asupra ţesutului cutanat, fiind recomandată pentru toate tipurile de ten, în probleme precum acneea, cicatricile şi urticaria.

Levănţica ajută la refacerea filmului hidrolipidic al pielii, de aceea remediile din această plantă sunt potrivite pentru pielea care a fost expusă razelor ultraviolete. Un astfel de remediu este maceratul de levănţică (la 1 litru de apă se pune un pumn de flori de levănţică şi se lasă 14 zile la temperatura camerei). Se aplică pe pielea bronzată comprese cu acest macerat.

Şi din seminţe de in se face un astfel de macerat. Se adaugă într-o sticlă curată cantităţi egale de seminţe şi apă. Se lasă la macerat 8 ore, după care se agită recipientul, iar mucilagiul obţinut se aplică pe piele.

• Pentru a scăpa de senzaţia de arsură dată de arsurile solare, se poate prepara o mască revigorantă dintr-un iaurt, puţină pulpă pisată de pepene şi roşii tăiate rondele. Acestea se amestecă şi se aplică pe zona afectată.

• Se curăţă de coajă 2-3 cartofi şi se dau prin blender. Sucul obţinut se aplică pe piele şi se lasă să acţioneze jumătate de oră, după care se clăteşte cu apă.

• Se amestecă argilă verde că apă, iar după ce se obţine o pastă omogenă, se aplică pe piele şi se lasă până se usucă, după care se îndepărtează cu apă.

Mai multe