Dureri de spate şi postură incorectă? Încearcă elongaţiile!
Multe joburi din ziua de azi ne ţin pentru mult timp în faţa calculatoarelor astfel că, în timp, coloana noastră are de suferit. De altfel, putem spune că postura este oglinda sănătăţii noastre. Putem s-o ajutăm intervenind la timp şi corectând-o. În plus, putem apela la ajutor specializat.
Medicina de recuperare foloseşte o mare varietate de agenţi fizici şi metode terapeutice, cu scopul de a restabili echilibrul funcţional al organismului. Una dintre aceste metode terapeutice este elongaţia sau tracţiunea vertebrală, denumită şi metoda de decompresie vertebrală.
Elongaţia vertebrală este o manevră fizică prin care are loc lărgirea temporară a spaţiului dintre vertebre, urmărind degajarea discurilor intervertebrale. Mai exact, este vorba despre aplicarea unei forţe de tracţiune asupra ţesuturilor, cu scopul de a întinde ţesuturile moi (muşchi, tendoane, ligamente) şi de a îndepărta suprafeţele articulare, pentru a amorsa procese reparatorii locale. Vertebrele sunt legate între ele printr-un disc intervertebral, ce are rolul de a prelua eforturile de presiune la nivelul coloanei vertebrale. În condiţii de efort fizic intens sau după o perioadă mai lungă de timp, discul intervertebral preia sarcina de apăsare, se micşorează şi, crescând astfel presiunea la nivelul acestuia, se poate fragmenta şi poate migra către rădăcina unui nerv spinal.
Ce afecţiuni ale coloanei pot beneficia de această terapie?
„Elongaţiile vertebrale sunt indicate, în special, în cazul durerilor lombare şi cervicale subacute sau cronice de cauza discală (discopatii sau hernii de disc), musculoligamentară sau prin afectarea articulaţiilor interapofizare posterioare.”, spune medicul balneolog Otilia Oprişan de la Afrodita Resort & Spa Băile Herculane. În cazul herniei de disc cervicală şi lombară, deşi se recomandă această terapie, totuşi aceasta nu se aplică în orice condiţii şi pentru orice tip de hernie.
Beneficii şi contraindicaţii ale elongaţiilor
Există beneficii incontestabile ale elongaţiei vertebrale. Elongaţia poate face coloana mai flexibilă, relaxează musculatura paravertebrală contractată, întinde ligamentele şi le face mai flexibile, reduce subluxaţiile care există în articulaţiile interapofizare, creşte hidratarea discului intervertebral şi ameliorează microcirculaţia locală.
privesc afecţiuni ale coloanei vertebrale: osteoporoza, tumorile maligne şi infecţiile vertebrale, discita (infecţia discului intervertebral), fracturile spinale, cifoscolioze importante, boli inflamatorii vertebrale. Există şi contraindicaţii care ţin de alte afecţiuni interne precum: hipertensiune arterială necontrolată, insuficienţă cardiacă, anevrisme, tulburări de ritm cardiac, afecţiuni ale arterelor carotide sau vertebrale, sarcină, afecţiuni abdominale şi din sfera psihiatrică. De reţinut: în toate cazurile, înainte de a aplica o procedură, sunt necesare consultul şi recomandarea medicului specialist de recuperare.
Procedura de realizare a unei elongaţii vertebrale
Cea mai veche metodă de elongaţie constă în suspendarea corpului în aer printr-un sistem de chingi, sau ţinerea corpului parţial în imersie în apă, folosind astfel ca forţă de tracţiune propria greutate a corpului. În prezent, elongaţiile se fac din poziţia culcat, mult mai confortabil, pe o masă de tratament specială, dotată cu un segment mobil care se deplasează odată cu pacientul, anulând astfel forţele de frecare care apar între corpul pacientului şi masă. Cu ajutorul unui dispozitiv special, computerizat se aplică forţa de tracţiune. Acesta poate fi setat să tragă cu o anumită viteză, să facă pauze între etapele de tracţiune sau să ţină forţa de tracţiune constantă o anumită perioadă de timp, şi să aplice tracţiunea pe o direcţie anume, în funcţie de necesităţile pacientului. Vorbim în acest caz despre un tratament personalizat, perfect adaptat problemei de tratat. Pe perioada terapiei, pacientul trebuie supravegheat permanent. Terapia poate fi oricând întreruptă dacă apar reacţii neplăcute (ameţeli, dureri de cap, mici ascensiuni tensionale sau atacuri de panică).