Cum te poate ajuta uleiul de nuci în lupta contra bolilor. Îl poţi prepara şi tu!
Alimente gustoase şi sănătoase, nucile reprezintă surse consistente de antioxidanţi şi vitamine, care aduc organismului un aport nutritiv important. Sub formă de ulei, nucile sunt folosite în gastronomie, în industria cosmetică, dar şi în prevenirea şi combaterea mai multor afecţiuni.
Obţinut prin metoda presării la rece, uleiul de nuci are un gust bogat şi miros plăcut, specific miezului de nucă. Este bogat în substanţe nutritive benefice organismului, precum vitaminele: A, B, C, E şi K, fosfor, seleniu, magneziu, potasiu, cupru, fier, calciu, acizi graşi nesaturaţi şi compuşi vegetali, numiţi polifenoli. Uleiul poate fi consumat în salate şi în mâncăruri, aplicat local, folosit sub formă de amestecuri sau aplicat în diferite tratamente cosmetice.
Util pentru sănătatea pielii
Uleiul de nucă este bogat în acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, care ajută, printre altele, la refacerea celulelor pielii. Aceşti acizi ajută la vindecarea rănilor, combat afecţiunile pielii şi inflamaţiile. Pentru că are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, uleiul de nucă ajută la încetinirea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile şi petele apărute pe piele şi poate ameliora afecţiuni precum psoriazisul. Uleiul poate fi aplicat direct pe piele, adăugat în apa pentru baie, iar în caz de eczeme sau erupţii se recomandă consumul unei linguriţă de ulei pe zi.
Reduce nivelul colesterolului rău
Acidul alfa-linolenic din uleiul de nucă reduce cu 10% riscul de a dezvolta boli de inimă, arată studiile. Oamenii de ştiinţă spun că acest lucru se datorează faptului că acest acid diminuează nivelul de colesterol, ajutând arterele să funcţioneze corespunzător. În special dacă uleiul este consumat regulat şi cu măsură (1 linguriţă pe zi). De asemenea, nucile reduc nivelul de trigliceride, un tip de grăsime asociat cu bolile de inimă şi cu atacurile de cord şi pot ajuta organismul să facă faţă mai bine stresului, deoarece scad tensiunea arterială.
Ţine glicemia sub control
Consumul regulat de ulei de nucă poate ţine în echilibru nivelul de zahăr din sânge şi este recomandat, în special, în alimentaţia persoanelor care suferă de diabet. Dacă nivelul de zahăr necontrolat duce la apariţia bolilor de inimă şi la accident vascular cerebral, consumul de alimente care scad nivelul de zahăr din sânge, precum uleiul de nucă, poate ajuta la prevenirea acestor complicaţii. Un studiu efectuat pe 100 de persoane cu diabet zaharat a constatat că 1 lingură de ulei de nucă consumată zilnic, timp de 3 luni, a scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge, datorită concentraţiei sale ridicate de antioxidanţi.
Previne căderea părului
Datorită conţinutului său de acizi graşi Omega-3, uleiul din nuci poate preveni căderea părului. De asemenea, dacă ai probleme cu mătreaţa, uleiul de nuci poate ajuta la păstrarea unui scalp curat, dar şi la creşterea părului, datorită conţintului bogat de potasiu, esenţial pentru regenerarea şi accelerarea creşterii podoabei capilare. Aplică-l în mod regulat, pe scalp şi masează 3-4 minute. Lasă uleiul să acţioneze, spală părul bine cu şampon, apoi aplică balsam şi clăteşte.
Pentru o memorie mai bună
Celulele creierului necesită un supliment constant de grăsimi esenţiale, de tipul Omega-3, pentru o funcţionare optimă, iar uleiul de nuci poate fi o sursă foarte bună de aceste grăsimi. Omega-3 reprezintă o componentă vitală a membranei exterioare a celulelor creierului, de aceea, consumul regulat de ulei de nuci este de ajutor pentru sănătatea cerebrală, pentru reţinerea şi memorarea informaţiilor.
Contraindicaţii
Uleiul de nuci poate provoca alergii persoanelor deja alergice la nuci. De asemenea, este bogat în calorii, de aceea el trebuie consumat cu moderaţie, pentru a evita luarea în greutate.
Cum se prepară
Uleiul de nuci se găseşte în magazinele cu produse naturiste sau în farmacii, dar îl poţi prepara foarte uşor şi în casă. Ai nevoie de 1 cană cu nuci şi de 1/2 căni cu ulei vegetal. Pune la fiert într-o cratiţă nucile descojite, apoi strecoară apa şi lasă-le să se răcească. Când s-au răcit, pisează bine toate nucile până când se formează o pulbere. Adaugă această pulbere în recipientul cu ulei vegetal şi foloseşte-l la nevoie. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de nuci are o valabilitate limitată, de aproximativ 6-12 luni. Odată deschis recipientul, el trebuie păstrat într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.