Ceaiuri pentru gastrită - Ce să bei zilnic

10 iulie 2019   Remedii naturiste

Dacă suferi de gastrită, poţi avea simptome precum arsuri sau dureri de stomac, dureri de cap, slăbiciune, greaţă ori lipsa poftei de mâncare. Este bine să ştii însă că există cazuri în care boala poate evolua şi fără simptome.

Consumul de alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol), dar şi alimentele prea reci sau prea fierbinţi, condimentele şi un regim de viaţă stresant se numără printre factorii care duc la apariţia gastritei. Poţi apela la ceaiuri, ca sî scapi de aceste manifestări cât mai repede.

Ceaiuri pentru gastrită - Ceai de tătăneasă

Rădăcina de tătăneasă este recomandată celor care suferă de gastrită. Calmează mucoasa gastrică, datorită conţinutului de alantoină.

Pui la fiert două linguriţe de rădăcină mărunţită, când dă în clocot iei de pe foc aoi laşi la infuzat zece minute. Laşi să se răcească. Bei una-două căni de ceai pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

Ceaiuri pentru gastrită - Ceai de sunătoare

Datorită proprietăţilor cicatrizante, sunătoarea este utilă dacă suferi de gastrită.

Prepari un ceai din două linguriţe de plantă, la o cană cu apă clocotită. Laşi să infuzeze 10-15 minute, după care îl bei. Remediul se administrează de două ori pe zi, înainte cu un sfert de oră de masă, până când scapi de simptomele neplăcute.

Ceaiuri pentru gastrită - Ceai de tei

Durerile provocate de gastrită se resimt mai puternic în perioadele stresante. Poţi apela la ceaiul de tei, care are proprietăţi relaxante. Peste două linguriţe de flori de tei uscate torni o cană cu apă clocotită.

Bea câte o cană de ceai pe timpul zilei şi una seara, înainte de culcare. Poţi îndulci cu puţină miere.

Ceaiuri pentru gastrită - Ceai de gălbenele

Gălbenelele au un conţinut bogat de mucilagii, saponine şi uleiuri volatile, fiind recomandate în ameliorarea simptomelor gastritei. Bea ceai din flori de gălbenele de trei ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

Ce mănânci dacă ai gastrită:

-Ai voie carne fiartă

Poţi consuma carne fiartă de pui, de vită sau de porc şi rasol de peşte. Sunt recomandate şi făinoasele albe şi mămăliga, pe care trebuie să o fierbi foarte bine. De asemenea, ai voie să mănânci brânză dulce de vaci, caş proaspăt, lapte şi ouă fierte moi.

Foarte indicate sunt supele de zarzavat strecurate şi piureurile sau sufleurile de legume, cum ar fi dovlecei, cartofi ori morcovi. Sunt permise şi sucurile sau compoturile din fructe dulci, iar la desert poţi alege frişcă, budincă de făinoase sau prăjituri cu brânză de vaci.

Zahărul trebuie consumat cu moderaţie, putând fi înlocuit cu miere. Uleiul vegetal, margarina nesărată şi untul proaspăt pot fi incluse în dietă.

-Mănâncă puţin şi des!

-Alimentaţia în caz de gastrită presupune, în primul rând, consumul de alimente uşoare, necondimentate şi cât mai naturale, fără aditivi.

-Prepară mâncarea doar prin fierbere sau la grătar.

-Pentru a evita încărcarea stomacului, este bine să mănânci puţin şi des (5-6 gustări pe zi) şi să mesteci alimentele pe îndelete.

-Întotdeauna încearcă să iei masa într-un cadru liniştit, pentru că stresul îngreunează digestia şi favorizează apariţia arsurilor şi a balonării.

Ce sa eviti daca ai gastrita:

-Evită grăsimile şi condimentele

Este indicat să eviţi pâinea proaspătă, mai ales dacă este caldă, precum şi carnea grasă sau afumată, pielea de pui, peştele gras, mezelurile, conservele, vânatul, tocăturile şi prăjelile. Legumele tari, bogate în celuloză, cum sunt ceapa, usturoiul, castraveţii, varza, ardeiul, conopida, ţelina, ridichiile, fasolea sau mazărea sunt şi ele contraindicate.

Mai trebuie evitate murăturile, brânzeturile fermentate, sărate şi ouăle prăjite sau cele fierte tari. Citricele se încadrează şi ele pe lista alimentelor nepermise, precum şi nucile, migdalele, alunele sau fisticul.

Untura, slănina, untul sărat şi, în general, grăsimile prăjite, dar şi aluaturile dospite, bomboanele, prăjiturile de cofetărie, dulceaţa şi gemul trebuie excluse cu desăvârşire din dieta ta. De asemenea, limitează consumul de alcool şi de cafea. Este bine să eviţi şi apa minerală şi băuturile prea reci sau prea fierbinţi.

Mai multe