Motivele pentru care nu ai un somn odihnitor

3 septembrie 2018   Tulburări de somn

Locul în care dormi

Primul lucru pe care trebuie să îl verifici atunci când întâmpini probleme cu somnul este să vezi în ce stare se află salteaua şi perna pe care dormi. Ţine cont că salteaua trebuie să îţi asigure atât suport, cât şi confort pentru a-ţi putea relaxa musculatura pe timpul nopţii. Chiar dacă o saltea mai bună este un pic mai scumpă, merită investiţia dacă ţii la sănătatea ta.

De asemenea, şi o pernă potrivită poate face diferenţa. Aceasta îţi aliniează coloana cervicală şi te ajută să nu stai cu gâtul încordat în timpul somnului. Este recomandat să schimbi perna odată la 18 luni deoarece după această perioadă îşi schimbă forma şi nu îţi mai poate oferi confortul necesar. În schimb, dacă optezi pentru o pernă cu spumă de memorie, te poţi bucura de ea o perioadă mai lunga de timp, până la maximum 3 ani.

Inflamaţiile

Inflamaţiile cronice pot fi una dintre cauzele oboselii, având drept consecinţă îngreunarea activităţilor fizice din cursul zilei şi a îmbătrânirii accelerate. Nu toate inflamaţiile sunt rele, unele dintre acestea făcând parte din procesul de vindecare şi de reparare al ţesuturilor şi celulelor. Însă ambele tipuri, fie că sunt „bune“ sau „rele“ pot duce la tulburarea somnului.

Înaintarea în vârstă

Inflamaţiile devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, iar nelipsitele dureri şi rigiditatea musculară şi cea osoasă îţi pot perturba somnul. Nivelul proteinei reactive - un marker inflamator tinde să crească la persoanele trecute de vârsta a doua. De aceea, este foarte important să gestionezi stresul şi să îţi menţii corpul la o greutate normală.

Bolile autoimune

Acestea pot apărea când sistemul imunitar confundă celulele sănătoase cu cele dăunătoare. Până în prezent au fost identificate peste 80 de boli autoimune, incluzând artrita reumatoidă, lupusul, psoriazis, tulburările inflamatorii interstinale şi boala celiacă. Din cauza durerilor pe care le produc, inflamaţiile îţi pot perturba somnul şi, în plus, îţi pot crea disconfort şi pe parcursul întregii zile.

Stilul de viaţă sedentar

Un stil de viaţă lipsit de mişcare va duce inevitabil la inflamaţii şi la rigiditate musculară. S-a demonstrat că exerciţiile fizice îmbunătăţesc calitatea somnului şi ajută la diminuarea durerilor care pot apărea în timpul nopţii. La polul opus, antrenamentul în exces poate crea disconfort în timpul somnului. Conform Institutului Naţional de Sănătate este recomandat să faci 150 de minute de exerciţii fizice pe săptămână, adică 30 de minute, timp de 5 zile.

Mai multe