Care sunt soluţiile care te scapă de sforăit
Deranjant pentru tine şi pentru cei din jur, sforăitul nu afectează doar liniştea şi somnul partenerului, ci şi calitatea vieţii. Cei care sforăie nu se odihnesc suficient, de aceea sunt mai obosiţi şi mai agitaţi a doua zi. Te recunoşti? Descoperă în rândurile următoare ce te poate ajuta!
Apărut din cauza îngustării căilor respiratorii nazale, sforăitul afectează din ce în ce mai multe persoane, în cea mai mare parte bărbaţii, dar şi femei. În unele cazuri, sforăitul este însoţit de episoade de oprire a respiraţiei, care poartă numele de apnee. Printre cauzele frecvente ale sforăitului se numără deviaţia de sept, polipii nazali, hipertrofia de cornete (structuri care se găsesc pe pereţii laterali ai nărilor), dar şi greutatea mult peste medie a persoanei. Pe lângă schimbările în stilul de viaţă, tratamentele moderne te pot ajuta să scapi de sforăit şi, respectiv, de somnul agitat, de stările de somnolenţă şi de durerile de cap matinale.
Metode de tratament... fără bisturiu
În cazul în care persoana sforăie, fie că este vorba de un adult sau de un copil, primul pas ce trebuie făcut este vizita la medicul specialist ORL. În funcţie de cauza care produce sforăitul, pacientului îi este prescris tratament pentru rezolvarea problemei. Variantele ,,uşoare” de tratament (temporare) sunt cele pe care le putem procura şi din farmacii, precum sprayul nazal sau benzile nazale.
Sprayul nazal
Deşi eliberează căile nazale, permiţând pătrunderea mai uşoară a aerului, sprayul nu este o soluţie de tratament pe termen lung, fiind o opţiune pentru cel mult 7 zile. Substanţele din spray pot provoca dependenţă şi pot sensibila mucoasa nazală la alergenii din aer.
Benzile nazale
Aplicate pe nas, benzile dilatatoare măresc deschiderea căilor nazale, uşurând respiraţia. Deşi nu au efecte adverse, benzile nazale dau rezultate doar pentru moment.
Proteza dentară antisforăit
La indicaţia medicului (atât ORL-ist, cât şi stomatolog), persoana care are probleme cu sforăitul poate apela la proteza antisforăit. Compusă din două mulaje, unul pentru maxilarul superior şi unul pentru cel inferior, proteza se poate monta seara înainte de culcare şi permite ca aerul să pătrundă mai uşor spre căile respiratorii.
Metode de tratament ... ,,cu bisturiu” – Intervenţia chirurgicală clasică
Ca şi în cazul chirurgiei cu laser, operaţia clasică se realizează sub anestezie, astfel putând fi eliminaţii polipii nazali, excesul de ţesut din gât sau amigdalele inflamate. ,,Cea mai mare parte a problemelor care duc la apariţia sforăitului pot fi rezolvate cu ajutorul intervenţiilor chirurgicale clasice. Spre deosebire de celelalte metode de tratament, operaţia clasică oferă rezultatele pe termen lung”,precizează medicul ORL Cezara Danciu, de la Spitalul Clinic Colţea, Bucureşti.
Chirurgia cu laser
În urma consultului ORL, medicul poate recomada pentru eliminarea sforăitului chirurgia cu laser, care se realizează sub anestezie. În timpul intervenţiei poate fi îndepărtat excesul de ţesut din gât, pot fi scoase amigdalele sau polipii. ,,Pentru rezolvarea problemei sforăitului este nevoie de mai multe şedinţe de terapie cu laser, după care pacientul poate avea dureri destul de mari”, ne-a spus medicul specialist ORL Cezara Danciu,
Radiofrecvenţă
O metodă rapidă, eficientă, mai puţin dureroasă şi care nu necesită spitalizare este intervenţia prin radiofrecvenţă, care poate fi recomandată în cazul în care sforăitul este produs de îngroşarea şi alungirea vălului palatin. Pacientul este anesteziat, după care este înţepat în vălul palatin în câteva puncte cu ajutorul unor pense speciale. Ulterior, este aplicat curentul de radiofrecvenţă timp de câteva secunde. Intervenţia trebuie repetată, în funcţie de precizarea medicului specialist ORL.
Folosirea sprayului nazal poate duce la pierderea mirosului
„Sunt foarte multe cauze care pot provoca sforitul, de aceea cel mai indicat este ca persoana să vină din timp la un consult ORL, pentru ca tratamentul să fie stabilit în funcţie de cauză problemei. Sunt situaţii în care sforăitul poate fi produs chiar şi de tumori cerebrale, care nu pot fi descoperite decât cu ajutorul endoscopiei. Dintre tratamente, cele mai frecvente sunt cele chirurgicale clasice. Pe lângă intervenţiile clasice, problema sforăitului mai poate fi rezolvată şi cu ajutorul procedurilor cu laser, a radiofrecvenţei sau crioterapiei (apliacarea de gheaţă pe cornete pentru reducerea lor). Mai sunt situaţii când pacientul apelează la metodele de tratament pe care le pot procura din farmacii, însă acestea prezintă şi riscuri. Spayul nazal, de exemplu, poate duce în timp la dependenţă sau chiar la pierderea mirosului“, spune Dr. Cezara Danciu, medic specialist ORL, Spitalul Clinic Colţea, Bucureşti.