VIDEO: 5 strategii ca să treci peste o criză

1. Gândeşte pozitiv!

Încearcă să nu vezi doar partea negativă a lucrurilor. Încetează să-ţi mai spui: „Nimic nu merge cum ar trebui!“, „Nu am noroc“ sau „Nu voi reuşi niciodată să-mi rezolv problemele“.

Dacă gândeşti aşa, cu siguranţă nu vei găsi puterea să faci faţă momentelor de criză. Dimpotrivă, în loc să gândeşti negativ, foloseşte-ţi toate resursele pentru a căuta soluţii. Vei vedea că, de fapt, orice problemă are o rezolvare.

2. Detaşează-te!

Când simţi că nu mai e mult şi „explodezi”, trage aer în piept. Îţi vei oferi astfel o clipă în care să reflectezi asupra problemei şi vei evita să reacţionezi exagerat, aşa cum îţi dictează primul impuls.

Ideal ar fi ca, atunci când eşti cu adevărat copleşit, să faci o plimbare în aer liber, nu mai mult de 10-15 minute, pentru a-ţi putea aduna gândurile.

3. Conştientizează problema!

Acesta este un pas important în gestionarea unei crize. În momentul în care ştii exact cu ce ai de-a face, vei găsi mai uşor un mod de abordare a problemei. Trebuie însă să fii realist.

Mai întâi, analizează la rece gravitatea situaţiei. Nu-i exagera amploarea, dar nu o trata nici cu mai puţină atenţie decât este necesar. Apoi gândeşte-te ce posibilităţi ai şi de ce ai mai avea nevoie pentru a readuce lucrurile la normal.

4. Stabileşte-ţi priorităţile!

Fă o listă a obiectivelor pe care ţi-ai propus să le atingi. Astfel vei simţi că deţii controlul asupra problemei şi îţi va fi mai uşor să-i faci faţă.

Nu uita să stabileşti şi termenul-limită pentru fiecare obiectiv în parte. Şi nu-ţi pierde speranţa dacă nu ai reuşit să rezolvi la timp lucrurile.

Simplul fapt că încerci prin toate mijloacele pe care le ai la îndemână să găseşti soluţii este de ajuns pentru a-ţi face plinul de energie pozitivă şi pentru a face faţă cu brio situaţiei de criză.

5. Nu te izola!

În cele mai dificile momente din viaţă, ai tendinţa să te izolezi şi să respingi ajutorul prietenilor. Însă dacă te închizi între patru pereţi sau te prefaci în faţa celor din jur că nu s-a întâmplat nimic grav, nu faci decât să-ţi agravezi starea.

În momentul în care te destăinuieşti unui prieten apropiat, te simţi mai uşurat. În plus, prietenul te poate ajuta să priveşti problema dintr-o altă perspectivă şi, de ce nu, chiar să găseşti cea mai bună soluţie.

Doctor Click! vă sfătuieşte

În anumite perioade din viaţa noastră, este posibil ca volumul de muncă, relaţiile tensionate de la birou, presiunea unor termene-limită să creeze dezechilibre semnificative interiorului nostru. Pentru a evita acest proces de „ardere rapidă“, care duce la epuizare, ar fi bine să respectăm câteva reguli:

-Să diferenţiem între lucrurile importante şi cele care sunt doar urgente pe moment, dar care nu sunt atât de însemnate, dându-le atenţie şi timp în mod proporţional.

-Să avem o vedere de ansamblu a sarcinilor unei zile, pentru a evita supraaglomerarea la sfârşitul ei. Oricât de mult ar fi de muncă, să găsim mici momente de relaxare, în care să ne detaşăm de tot şi să ne „reîncărcăm bateriile“.

Mai multe