Pe tine cum te văd cei din jur?
V-aţi întrebat probabil, adesea, ce fel de persoană sunteţi sau, şi mai adesea, ce cred ceilalţi despre voi. Cu alte cuvinte, e vorba de imaginea de sine, a noastră despre noi înşine. De mici copii învăţăm anumite comportamente şi atitudini pe care le interiorizăm şi cu care ne identificăm.
Acestea devin parte din noi pe parcursul dezvoltării, până când personalitatea noastră devine matură. Însă felul în care ne vedem noi pe noi înşine nu corespunde întotdeauna cu ceea ce suntem de fapt sau cu felul în care ne percep ceilalţi. C.G. Jung considera că fiecare dintre noi deţine câte o “persona” sau o mască cu care se prezintă în faţa celor din jur.
Această mască este o construcţie interioară a noastră, despre noi înşine. Întrebarea este de ce avem nevoie de această deghizare? Unii autori sunt de părere că încercăm să ascundem ceea ce considerăm noi că nu merită să arătăm celorlalţi.
Treptat însă, prin educaţie şi socializare, vom ajunge să credem că suntem în mare parte aşa cum ne văd cei din jur. Pe de altă parte, în zilele noastre, există tot felul de “trucuri” pentru a ne prezenta într-un mod dezirabil în faţa lumii. Merită însă efortul?