«Îmi pot da seama când mă minţi»

17 noiembrie 2014   Tulburări de personalitate

Psihologul american Paul Ekman este primul care a studiat legătura dintre emoţii şi expresiile feţei.

„Numai cei care reuşesc să decodeze corect furia, teama, bucuria, tristeţea, surprinderea şi dispreţul pe faţa interlocutorilor sunt capabili să-i demaşte cu uşurinţă pe mincinoşi”, spune specialistul.

În realitate, puţini sunt cei care reuşesc să-şi dea seama atunci când sunt minţiţi. Motivul? Expresiile faciale care demască înşelăciunea sunt foarte complexe. Însă nu imposibil de recunoscut! Inspiră-te din exemplele de mai jos!

"Nu te aşteptai să te prind cu minciuna"

Vrei să prinzi pe cineva cu minciuna? Nimic mai simplu! Adresează-i o întrebare fără menajamente despre ceea ce te macină. Apoi fii atent la prima lui reacţie. Dacă te minte, îşi va arăta surprinderea asemenea expresiei de mai sus.

- Sprâncene ridicate şi ochi măriţi - Gură întredeschisă - Riduri pe frunte din cauza ridicării sprâncenelor

"Nu eşti atât de fericit"

E destul de uşor să-i descoperi pe cei care mimează bucuria. Cum? De regulă, zâmbesc brusc în mijlocul unei conversaţii. În acest fel, ei îşi maschează dezgustul sau dezaprobarea faţă de interlocutor. Pentru a vedea dincolo de aparenţe, e bine să ştii că un zâmbet sincer se poate descifra astfel:

- Ambii obraji ridicaţi simetric

- Formarea unor linii ovale sub ochi (ca urmare a încordării muşchiului facial de sub ochi)

"Ei, nu eşti chiar aşa de trist!"

Mulţi oameni obişnuiesc să se plângă doar ca să iasă dintr-o situaţie neplăcută. Dacă le propui o soluţie, îţi răspund: „Nu… nu se poate!”. Şi nimic nu pare să aibă o rezolvare, iar aceste discuţii interminabile te epuizează. Acest „vampir energetic”, dacă se poate spune aşa, va fi trădat de următoarea expresie facială.

- Colţurile interioare ale pleoapelor sunt orientate în jos

- Ochi abătuţi

- Colţurile buzelor sunt orientate în jos

"Furia ascunde nesiguranţa ta"

Probabil i-ai întâlnit şi tu pe cei care mimează furia pentru a masca nesiguranţa de sine. De obicei, se manifestă destul de zgomotos în faţa celor care par mai vulnerabili (emotivii nu au curajul să riposteze când se simt înşelaţi). Dă‑ţi seama dacă eşti păcălit ghidându-te după expresia de mai sus.

- Sprâncene încruntate

- Privire concentrată pe interlocutor

- Buzele sunt foarte strânse, iar colţurile acestora sunt drepte

"Eşti dispreţuitor"

Dispreţul este o emoţie destul de subtilă, deoarece expresia nu durează mai mult de o secundă pe faţa interlocutorului. „Dacă cineva mimează dispreţul, atunci îşi va ţine buza ridicată numai pe o parte a feţei mai mult de trei secunde, în loc de una, cât ţine în mod normal această expresie”, este de părere psihologul american Paul Ekman. Cel care-şi afişează dispreţul fără reţineri se identifică în expresia prezentată mai sus.

- Buza este ridicată numai pe o parte a feţei

Mincinoşii au pupile dilatate

Psihologii mai spun că persoanele care ocolesc adevărul într-o discuţie au pupilele dilatate. Acest lucru se întâmplă din cauza adrenalinei, hormon eliberat în condiţii de stres în organism. Alte semne pe care le poţi detecta la cei care mint sunt: roşeaţa în obraji, privirea instabilă, umezirea frecventă a buzelor, accesele de tuse şi vocea nesigură.

Mai multe