Iată cum învingi timiditatea!
Într-un moment sau altul, fiecare dintre noi ne-am simţit nesiguri pe noi, am avut complexe de inferioritate şi ne-am trădat aceste sentimente printr-un comportament care denotă timiditate. Este un lucru perfect firesc şi deloc îngrijorător.
Dar atunci când timiditatea creează bariere de comunicare şi mai ales atunci când devine o piedică în afirmarea profesională sau o sursă de nemulţumire pentru partenerul de cuplu, este cazul să iei măsuri.
Învaţă să faci conversaţie
Vei avea şansa să faci o impresie mai bună dacă devii mai comunicativ. Conversaţiile mărunte nu sunt nici pe departe o pierdere de timp. Ele te ajută să stabileşti relaţii mai bune cu cei din jur şi chiar să capeţi mai multă încredere în tine, pentru că vei fi mai mulţumit de abilităţile tale de a purta o discuţie.
Mai mult, ele te ajută să descoperi un teren comun pentru conversaţii mai substanţiale cu cei din jur şi să câştigi astfel mai mulţi prieteni. Nu trebuie să fi călătorit mult sau să fi avut experienţe interesante pentru a avea ce povesti. La muncă, de exemplu, povesteşte-le colegilor o întâmplare haioasă pe care ai avut-o în weekend sau pur şi simplu deshide discuţia despre filmul sau emisiunea vizionate cu o seară înainte.
La petreceri, „sparge gheaţa” cu o conversaţie măruntă despre o ştire, o bârfă cu vedete şi iniţiază apoi discuţii mai interesante. Învaţă să devii mai interesat de persoanele din jurul tău. Întreabă-le cât mai multe lucruri despre ele, despre cum îşi petrec timpul liber, ce le place şi ce nu.
Reţine răspunsurile lor pentru a putea relua informaţiile primite într-o conversaţie ulterioară. Persoanele care socializează în acest mod îi fac pe cei din jur să se simtă mai confortabil în prezenţa lor.
Priveşte interlocutorul în ochi
O persoană timidă ocoleşte întotdeauna privirea interlocutorului. Dacă te identifici în această situaţie, încearcă să te controlezi impunându-ţi să priveşti în ochi cât mai mult timp persoana cu care vorbeşti. Oamenii care lucrează în vânzări spun că un contract este ca şi semnat dacă reuşeşti să menţii permanent contactul vizual cu potenţialul client.
Totuşi, dacă discuţia nu este una de afaceri, nu susţine contactul viual pe toată perioada discuţiei, pentru că îţi poţi intimida interlocutorul. O altă strategie prin care vei denota mai puţină timiditate este să dai mâna cu fermitate.
Recunoaşte-ţi timiditatea
Nu este o ruşine să fii timid. Este important să îţi asumi timiditatea în faţa celorlalţi, şi nu pentru a primi simpatie din partea lor, ci pentru a-i ajuta să îşi explice de ce te comporţi aşa. De exemplu, persoanele timide sunt catalogate uneori drept arogante, din motiv că nu vorbesc şi lasă impresia că nu îi plac pe cei din jur. Dacă le spui că eşti timid, îşi vor expica de ce nu intri prea des în conversaţie cu ei şi nu te vor judeca la fel de aspru. Recunoaşterea timidităţii poate fi chiar un mod de a „sparge gheaţa” şi de a mai scăpa din tensiunea pe care o simţi de multe ori în relaţia cu cei din jurul tău. Încearcă această strategie!
Capătă mai multă încredere în tine
Timidul poate avea păreri negative despre el şi din acest motiv se teme că nu va fi acceptat de cei din jur. Încearcă, înainte de toate, să identifici exact ce anume te nemulţumeşte în legătură cu propria imagine şi cu propriile performanţe. Apoi, schimbă pe cât posibil lucrurile care nu îţi plac şi acceptă că unele fie nu ţin de tine, fie nu pot fi modificate peste noapte.
Dar, odată cu defectele, trebuie să îţi descoperi şi calităţile. Orice om are calităţi pe care trebuie să şi le pună în valoare. Poate că ştii să-i asculţi pe cei din jur, poate că excelezi într-un anumit domeniu sau că sari mereu în ajutor celor din jur - iată calităţi care trebuie să te ajute să capeţi mai multă încredere în tine.