Depresia nu te lasă să slăbeşti!

9 noiembrie 2009   Tulburări de personalitate

Un gând, în minte, îţi spune că ar cam fi timpul să scapi de cele câteva kilograme în plus, în timp ce braţul tău se întinde după o altă prăjiturică… Iată o situaţie banală, arhicunoscută pentru foarte multe femei. De ce sfârşim prin a înfăptui ceea ce nu ne dorim de fapt?

Aud adesea femei spunând „nu pot să mă abţin” sau „e dificil să te opreşti când în jurul tău sunt atâtea tentaţii culinare”. În această situaţie, lipsa de putere asupra voinţei se datorează de fapt epuizării, atât fizice, dar mai ales emoţionale.

Femeile se simt prea obosite ca să facă schimbările pe care şi-ar dori să le facă. Un alt factor ce le împiedică să-şi schimbe comportamentul alimentar este depresia - sabotor al bunelor intenţii.

Apoi, menţinerea unor aşteptări nerealiste privind corpul lor încetineşte procesul de însănătoşire. Şi pentru că multe femei îşi spun că sunt egoiste dacă au grijă mai mult de ele decât de copii, soţ, părinţi în vârstă, iată câteva sugestii pentru a vă ţine „în frâu” kilogramele:

Luaţi o pauză şi odihniţi-vă! Lipsa unui somn odihnitor noaptea creşte riscul apariţiei bolilor cronice cum sunt cele legate de inimă.

Trataţi depresia! Când eşti la pământ cu nervii, o schimbare pare imposibilă, însă doar „pare”. Întotdeauna există alternative.

Fiţi realiste în ceea ce priveşte corpul vostru! Decât să mergeţi la sală trei ore într-o singură zi, puteţi să vă rezervaţi zilnic 15-20 minute ca să faceţi exerciţii sau să mergeţi pe jos.

Căutaţi ajutor! Dacă simţiţi că situaţia vă depăşeşte, nu este deloc ruşinos să cereţi sprijin. Specialişti în nutriţie, psihologi sau medici vă pot îndruma paşii pe calea potrivită.

Aveţi grijă de voi în primul rând! Şi vă spun drept argument o frază pe care o auzim ori de câte ori zburăm cu avionul: „În cazul în care călătoriţi cu copii mici, întâi puneţi-vă dumneavoastră masca de oxigen, ca să puteţi avea grijă de ceilalţi!”.

Mai multe