Cum îţi dezvolţi intuiţia

19 august 2011   Tulburări de personalitate

Ascultă mesajele corpului tău

Intuiţia este suma informaţiilor care vin din experienţa acumulată pe care ai interiorizat-o. Uneori, corpul îţi transmite mesaje pe care merită să le asculţi. Poate fi vorba de probleme de sănătate pe care nu le conştientizezi, dar şi de semnale pe care altfel nu le-ai sesiza. Propune-ţi să înţelegi ce-ţi spune organismul. Foloseşte-ţi empatia

Pune-te în pielea persoanei de lângă tine. Imaginează-te trăind ceea ce trăieşte ea. Dacă ai posibilitatea, chiar încearcă să experimentezi sau adu-ţi aminte de momentele similare prin care ai trecut tu. În discuţia cu celălalt încearcă să îi ghiceşti emoţiile şi denumeşte-le. Verifică, prin reacţia interlocutorului, dacă ai înţeles bine.

Cu cât reuşeşti să identifici mai bine emoţiile celorlalţi, cu atât îţi va fi mai uşor să îţi dezvolţi intuiţia. Un exerciţiu bun ar fi să te auto analizezi din când în când şi să îţi denumeşti emoţiile care te stăpânesc în acele momente.

Nu-i mai judeca pe ceilalţi

Când începi să despici firul în patru îţi blochezi intuiţia. La fel, atunci când dai verdicte despre un om: „E prost”, „E urâtă” sau despre tine însuţi: „Nu am să reuşesc niciodată” sau „Nu pot slăbi”. Opreşte-teo clipă şi gândeşte-te: pe ce te bazezi când judeci aşa?

Când îţi vine în minte: „Nu voi rezolva niciodată această problemă”, schimbă-ţi gândul în „Cum o pot rezolva?”. Prima formulare îţi opreşte orice cale de a găsi o soluţie, în schimb a doua îţi pune mintea la treabă şi vei vedea că apar soluţii de unde nici nu te aşteptai.

Fă din frică un prieten

Nu-ţi place să-ţi fie teamă, nu? Nici mie, dar, dacă faci din frică prietena ta, te poate învăţa multe. Frica blochează intuiţia şi devine mai puternică chiar atunci când o evităm. Încearcă să-ţi conştientizezi frica şi să-ţi dai seama de la ce a pornit. Concentrează-te pentru a putea depista de unde a venitteama şi ce anume a declanşat-o. Aşa vei putea vedea situaţia mai clar.

Vizualizează problema

Încearcă următorul experiment: când ceva te nelinişteşte, gândeşte-te la acea problemă. Nu încerca să o rezolvi şi nici să o întorci pe toate părţile sau să vezi partea ei negativă şi sentimentele pe care ţi le trezeşte. Contempl-o din afară, ca şi cum ai fi un observator neutru şi alungă gândurile negative. Respiră cât mai liniştit. Intuiţia ta va vedea multe moduri creative de a rezolva problema. Tu trebuie doar să fii deschis unor soluţii noi, neaşteptate.

Ţine un jurnal al viselor

Visele sunt de multe ori greu de interpretat, dar decodarea lor te poate pune în legătură cu propria intuiţie. Ar fi bine să ţi le notezi şi să încerci să le interpretezi. Atunci când vrei să rezolvi o anumită problemă, poţi să îţi pui o întrebare clară în legătură cu aceasta, la care să te gândeşti înainte de culcare. Dimineaţă, notează-ţi visele pe care le-ai avut în timpul nopţii. După ceva vreme, vei putea gândi mai lucid şi, implicit, vei lua decizii mai bune.

Pune multe întrebări

Întrebările sunt cel mai bun mod de a-ţi cultiva intuiţia. Fii curios şi cere-le celor din jur să îţi dea lămuriri suplimentare în legătură cu o anumită problemă. Cele mai creative răspunsuri vin după o lungă serie de întrebări, atunci când ajungi pe poteci mai puţin bătute şi găseşti răspunsuri care nu ar fi venit la o consultare superficială a subiectului.

Caută singurătatea

Nu tot timpul, dar o jumătate de oră pe zi în care să stai singur cu gândurile tale e un mod de a-ţi dezvolta intuiţia. Alocă un timp în care să iei contact cu gândurile, sentimentele şi visele tale. Poţi să îţi notezi toate acestea într-un jurnal pe care să-l reciteşti din când în când.

Învăţând să-ţi asculţi gândurile în singurătate vei ajunge să-ţi înţelegi vocea interioară, să fii mai conştient de problemele tale, iar ideile salvatoare îţi vor veni atunci când ai nevoie de ele.

Mai multe