Adult hiperactiv! Vreau să mă tratez
Potrivit specialiştilor, adulţii care suferă de ADHD au boala din copilărie. Datele statistice arată că aproximativ 60% din copiii care au suferit de ADHD în copilărie păstrează simptomele bolii şi la maturitate.
,,ADHD apare devreme, în perioada preşcolară, dar diagnosticul se pune de obicei mai târziu în perioda şcolară, când solicitările cognitive şi comportamentale sunt crescute. Predominanţa simptomelor legate de hiperactivitate şi impulsivitate sunt mai frecvente la băieţi, în timp ce la fete predomină tulburările de atenţie”, explică doctorul Petronela Paziuc, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung.
Din ce cauză apare
În general, cauzele genetice sunt frecvent incriminate de apariţia acestei boli, însă există şi o serie de factori externi care o generează. Expunerea fătului la alcool şi benzodiazepine, fumatul în prezenţa copilului, reacţiile la anumite alimente, otita medie recurentă şi expunerea la plumb sunt doar câţiva dintre factorii declanşatori ai bolii.
Mai poţi citi:
- Hiperactivitatea se moşteneşte genetic
- Plictiseala poate avea şi părţi bune asupra psihicului
- Ce efecte poate avea lenevitul asupra sănătăţii
Cum se manifestă
Adultul care suferă de ADHD este uşor de recunoscut, deoarece este mereu neatent, distrat, dezorganizat, nu ascultă ce se vorbeşte şi îşi rătăceşte frecvent lucrurile. De asemenea, acesta este tot timpul în mişcare, îşi pierde uşor cumpătul şi vorbeşte excesiv de mult.
Studiile arată că persoanele de sex masculin sunt mai frecvent afectate decât cele de sex feminin. De altfel, rata mai mare a tulburărilor de conduită întâlnite la persoanele de sex masculin le determină pe acestea să meargă mai des la psiholog.
În ce constă tratamentul
Numai medicul poate pune diagnosticul de ADHD. Stabilirea diagnosticului creează posibilitatea instituirii precoce a tratamentului atât la copii, cât şi la adulţi, cu posibilităţi de control al problemelor comportamentale, de concentrare, de atenţie sau al impulsivităţii.
Tratamentul ADHD implică intervenţii psihosociale alături de terapie medicamentoasă. Intervenţiile psihosociale au o importanţă deosebită fiind efectuate de psiholog/terapeut şi au scopul de a clarifica simptomele psihopatologice prin interviuri repetate, consiliere şi psihoeducaţie.
Tratamentul medicamentos se face de către specialistul neuropsihiatru şi presupune administrarea de medicamente cu efect psihostimulant, trofice cerebrale, asociate după caz cu antidepresive şi antipsihotice atipice sau cu stabilizatori ai dispoziţiei.