VIDEO: Cum gestionezi stresul la locul de muncă
Termene-limită care dau bătăi de cap, dosare nerezolvate, ore suplimentare, şefi nemiloşi, colegi dificili... toate acestea se acumulează. Şi, într-o bună zi, explodezi de-a binelea. De ce să nu eviţi astfel de situaţii care îţi întind nervii la maximum şi care îţi pun sănătatea în pericol?
Specialiştii spun că stresul, acest rău al timpurilor moderne, poate fi gestionat de către fiecare individ în parte. Oricine îşi poate dezvolta o strategie personală, în paşi, un adevărat scut împotriva presiunilor şi tensiunilor de la serviciu. Pasul 1: Nu dramatiza
Adesea, dăm diverselor situaţii o importanţă mai mare decât merită şi agravăm, în mintea noastră, lucruri care au o rezolvare. Spre exemplu, mulţi salariaţi se tem că vor fi daţi afară dacă nu fac totul perfect, dacă nu crâcnesc şi acceptă orice sarcină, oricât de grea.
Când te afli în faţa acestei temeri, încearcă să-ţi pui întrebări şi să găseşti soluţii. Bun, vei fi dat afară - ce vei face? Vei beneficia de un ajutor de şomaj, vei cere poate ajutorul rudelor apropiate, vei face, cu titlu provizoriu, munci mai slab renumerate, dar care te vor ajuta să supravieţuieşti până găseşti ceva mai bun.
A gestiona stresul înseamnă a fi conştient de decalajul care există între reprezentările noastre mentale şi realitate. Un prieten apropiat sau o rudă te poate ajuta să vezi limpede şi să găseşti soluţiile de care ai nevoie.
Identificarea mecanismelor tale de protecţie nu sunt suficiente pentru a lupta contra tensiunilor cotidiene. Nici capacitatea de a te relaxa, pentru a domina anxietatea, nu e îndeajuns. Poţi să te „înarmezi“ mai bine cunoscându-ţi, spre exemplu, drepturile la locul de muncă.
Trebuie să ai curajul să spui „Asta nu intră în competenţa mea“, „Nu sunt astea atribuţiile mele“. Este important să ştii cât valorezi în câmpul muncii – asta te protejează de criticile negative. Dacă te simţi devalorizat, fii mereu în căutarea unui serviciu care chiar are nevoie de o persoană cu pregătirea ta.
Şi nu uita că, până la urmă, serviciul este doar un „job“ – nu trebuie să-l pui mai presus de sănătatea sau viaţa ta.
Iată care sunt „exigenţele“ care pot constitui factori de stres:
- Volum mare de muncă, sub presiunea timpului;
- „Zero greşeli“, „calitate“, „excelenţă“;
- Cine greşeşte e imediat pus la zid;
- Fişa postului e vag definită – deci trebuie să fii „bun la toate“;
- Reorganizările periodice care dau totul peste cap;
- Lipsa de apreciere pentru ceea ce faci bine;
- Relaţiile interpersonale de proastă calitate
- Mesajele subînţelese („Munca peste program este un semn de conştiinciozitate“), pe care nimeni nu le contestă.