Stresul este contagios?
Stresul cronic afectează hipocampusul, zona din creier responsabilă cu învăţarea şi memorizarea, se arată într-un studiu condus la Universitatea din Calgary. Legăturile neuronale sunt puternice când nu sunt afectate de stres. Stresul prelungit slăbeşte aceste legături şi micşorează capacitatea de memorizare.
Un test făcut pe şoarecii de laborator demonstrează asta. Neuronii care controlează răspunsul la stres ai şoarecilor nestresaţi erau identici cu cei măsuraţi la şoarecii stresaţi. Ceea ce înseamnă că, atunci când stresaţii au venit în contact cu nestresaţii, au reuşit să-i streseze şi pe aceştia.
Cu toate astea, cercetătorii au constatat că femelele stresate s-au relaxat când au fost puse în compania femelor nestresate. (Asta, la oameni, se traduce simplu: shopping cu fetele!)
Şi fericirea se transmite
E rezultatul unui studiu desfăşurat pe o perioadă de 20 ani la Universitatea Harvard. Cercetătorii au studiat cum se răspândeşte fericirea, urmărind interacţiunile oamenilor pe reţelele de socializare. Ei voiau să afle dacă fericirea e la fel de contagioasă ca alte stări (fizice sau psihice), cum ar fi, de pildă, obezitatea (despre care stabiliseră, că e, de asemenea, contagioasă) sau fumatul.
Oamenii de ştiinţă au recreat reţelele sociale a 4 739 de participanţi. Pentru măsurători, au folosit un test-standard, care a inclus aserţiuni ca „Am avut speranţe în privinţa viitorului“ sau „Am fost fericit“. Au fost înregistrate momente importante din familia fiecărui participant (naştere, căsătorie, divorţ...). De asemenea, fiecăruia i s-a cerut să indice rude, prieteni apropiaţi, colegi şi vecini.
Astfel, au reuşit să identifice mai mult de 50 000 de persoane între care existau relaţii de prietenie, mai mult sau mai puţin apropiate.