Întâlnirea cu familia, terapie antistres
Teorii demonstrate ştiinţific
Un studiu efectuat de Fundaţia Bolilor de Inimă din Canada pe o perioadă de 3 ani, care a inclus 118 persoane căsătorite (un sfert femei şi două sferturi bărbaţi﴿, care sufereau de hipertensiune moderată, arată că mariajul este benefic inimii. La începutul şi la sfârşitul studiului, subiecţii au completat formulare care să determine gradul de satisfacţie în legătură cu mariajul lor. De asemenea, le-a fost măsurată tensiunea arterială şi au fost rugaţi să facă o electrocardiogramă, iar într-o perioadă au purtat chiar, timp de 24 de ore, un aparat menit să le urmărească fluctuaţiile zilnice ale tensiunii arteriale.
După trei ani, s-a observat că, la persoanele care aveau o relaţie nesatisfăcătoare, pereţii cardiaci s-au îngroşat în medie cu 8%. În schimb, la cei care aveau o viaţă fericită alături de partener, îngroşarea pereţilor s-a diminuat cu 5%. Or, urmarea imediată a acestei îngroşări, spun specialiştii, este creşterea tensiunii arteriale.
Familiştii, mai fericiţi Un alt avantaj al familiei armonioase, puţin ştiut, de altfel, este că membrii familiilor fericite suferă mai puţin de gripă decât ceilalţi. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au studiat nivelul de anticorpi a 180 de participanţi de peste 65 de ani. Cercetătorii au observat că la cei care s-au declarat fericiţi în relaţie, nivelul de anticorpi era mai mare decât la persoanele celibatare, divorţate sau văduve. Aceasta înseamnă un sistem imunitar mult mai puternic, care protejează organismul de virusul gripal.
În plus, în această perioadă de reîntregire a familiei, episoadele de depresie şi de anxietate sunt reduse. La bătrâni, cei mai afectaţi de aceste simptome, se poate observa cea mai mare schimbare în acest sens. Vizita copiilor şi nepoţilor este un motiv de bucurie, de întinerire, de destindere şi de relaxare. Perioada Sărbătorilor este cea în care se aud cele mai multe râsete. Specialiştii afirmă că râsul este o excelentă metodă de gimnastică. Prin solicitarea musculaturii în timpul unei reprize de râs este oxigenat sângele şi este îmbunătăţită funcţia pulmonară.