Cum să recunoşti anxietatea

14 noiembrie 2017   Stres

Treci printr-o perioadă mai grea? Te simţi mai împovărat decât de obicei şi stresul face parte din rutina ta zilnică? Din păcate diferenţa dintre teama obişnuită şi starea de anxietate este o linie extrem de subţire, care de cele mai multe ori nu este sesizată la timp.

Să fii îngrijorat cu privire la o anumită perioadă în care stare financiară sau de sănătate sunt un pic cam şubrede este absolut normal, însă dacă după ce această perioadă trece, îţi rămâne starea de nelinişte şi teamă accentuată nu ezita să apelezi la un specialist.

Ce este tulburarea anxioasă?

Prezenţa atacurilor de panică şi a temei constante că se poate întâmpla ceva îţi pot afecta bunul demers al fiecărie zile. Potrivit jurnalistii de la empower.com, starea de anxietate este tratabilă.

Aceste tulburări sunt de două feluri şi anume forma generalizată reprezentată de o afecţiune cronică care se manifestă printr-o senzaţie de nelinişte permanentă şi teama ca mereu să se întâmple ceva rău şi cea de a doua formă este reprezentată sub forma atacurilor de panică.

Atacurile de panică se pot produce brusc şi pot avea pe alocuri simptome violente ce pot fi confundate cu anumite afecţiuni.

Din păcate, atât atacurile de panică cât şi stările anxiooase se pun adesea pe seama stresului sau a oboselii acumulate, însă atenţie, este o linie extrem de fină între cele două ce îţi poate pune în pericol sănătatea.

Află cum poţi combate depresia în sezonul rece AICI

Ce simptome dă anxietatea

Aceste simptome pot fi atât de ordin fizic cât şi psihic. Site-ul Anxietycentre.com afirmă faptul că anxietatea este defnă adesea ca fiind o stare de nelinişte şi incertitudine mai ales faţă de viitor. O frică şi o reţine ce apare datorită unei anticipări de cele mai multe ori nerealiste ce afectează starea psihologică şi emoţională a individului.

Tulburarea anxioasă se poate manifesta prin atacuri de panică dese, fobii dar şi anxietate socială, individul simţind nevoia de a se retrage într-o lume a sa şi a se izola de tot ce îl înconjoară.

Te curprinde teama exagerată

Dacă observi că au trecut mai mult de 2-3 luni şi te confrunţi cu o teamă exagerată despre anumite subiecte, şi în plus te confrunţi şi cu o stare de oboseală deşi reuşeşti să dormi noaptea, nu ezita să mergi la un medic specialist.

Diferenţa dintre teama obişnuită şi cea anxioasă o fac emoţiile de care ai parte şi trăirile din ce în ce tot mai puternice pe care nu le înţelegi. Pe de altă parte, starea de anxietate poate să îţi înfluenţeze şi somnul. Există cazuri în care ai tendinţa să dormi foarte multe însă ulterior să te simţi mai obosit decât eri înainte să adormi, şi posibilitatea de a nu reuşi să te odihneşti, fie din cauză că nu poţi adormi, fie că ai o stare agitată ce te predispune la treziri repetate pe parcursul nopţii.

De cele mai multe ori temerile tale se pot transforma cu uşurinţă în fobii, un simptom clar al tulburărilor de anxietate.

Tensiunea musculară nu-ţi dă pace

Dacă te confrunţi cu tensiune musculară în mod constant, mai ales dacă nu ai făcut un efort solicitant în ultima perioadă, acesta este un simptom al stării de anxietate. Tot organismul îţi transmite semnale pe care este indica să le asculţi.

Trebuie menţionat faptul că starea de anxietate apare prima dată la nivel cerebral, având însă simptome fizice clare dintre care poate face parte şi problemele digestive. Un exemplu destul de concludent este sindromul intestinului iritabil care poate favoriza apariţia durerilor stomacale, a crampelor adbominale, constipaţie sau diaree ori prezenţa gazelor.

Ai trac

Tracul apare mai ales dacă trebuie să vorbeşti pentru prima dată în faţa unui număr mare de oameni sau în lumina reflectoarelor. Dacă te confrunţi cu trac şi în cazul în care trebuie să te adrseezi unui număr mic de oameni când te afli într-o şedinţă de exemplu, resimţi o teamă pe care nu o poţi controla, mai mult ca sigur te poţi confrunta cu o fobie socială, o formă mai amplă de anxietate.

Această formă de anxietate socială se poate resimţi şi al o petrecere unde nu te simţi în largul tău şi simţi nevoia de a sta cât mai retras pentru a putea observa oamenii din jurul tău fără ca aceştia să pătrundă în zona ta de comfort. Ai adesea impresia că totţi s euită la tine, îţi transpiră palmele, te apucă tremuratul şi nu mai poţi să vorbeşti? Cere ajutorul, anxietatea se poate trata.

Mai multe