Cum recunoşti primele semne de demenţă

22 mai 2017   Stres

Medicii explică că demenţa nu este o boală ci reprezintă o multitudine de simptome care aduc prejudicii serioase creierului. Aceste semne apar din cauza mai multor factori.

Primele indicii

Neurologii spun că una dintre cele mai întâlnite cauze ale demenţei este Alzheimerul, iar printre simptomele specifice acestuia se regăsesc următoarele: pierderea memoriei (uitarea numelor, adreselor, a mesajelor şi evenimentelor recente, repetarea frazelor şi a întrebărilor), sentimente de confuzie în medii pe care nu le cunosc, dificultăţi de îndeplinire a sarcinilor şi activităţilor zilnice care necesită organizare şi planificare.

Exprimare greoaie

De asemenea, bolnavul poate întâmpina dificultăţi de exprimare, nu-şi găseşte cuvintele sau îi poate fi greu să numere banii ori să facă un calcul banal când merge la cumpărături. Specialiştii spun că persoana respectivă se poate confrunta şi cu schimbări dese de stare şi personalitate dar şi cu stări depresive.

Pentru cineva care locuieşte cu o persoană în vârstă de mult timp poate interveni obişnuinţa şi aceste semne care prevestesc apariţia demenţei pot fi puse în seama înaintării în vârstă. Mulţi bătrâni, mai ales cei sedentari, şi cei care nu-şi exersează mintea încep să uite ce au făcut cu o zi în urmă, uită ce le-ai spus cu câteva minute în urmă. La fiecare om se manifestă altfel şi dacă nu se observă aceste simptome din timp bolnavul va ajunge la doctor când deja boala este într-un stadiu avansat.

Încetinirea memoriei

Fiecărui om i se poate întâmpla să-şi uite cheile, umbrela sau altceva, însă în cazul dificultăţii de aducere aminte a unor nume ale rudelor şi prietenilor apropiaţi, evenimente care s-au întâmplat în urmă cu puţin timp, aici poate fi vorba despre alte cauze: stresul, supărările, vârsta, depresia, anumite afecţiuni sau chiar reacţiile adverse la unele medicamente.

Dacă la o persoană vârstnică aceste episoade de uitare încep să se repete şi le afectează viaţa cotidiană pot fi, spun neurologii, primele semne de demenţă. Să spunem că ei obişnuiau ca în fiecare zi când se trezesc să facă anumite lucruri, dar de ceva timp au început să le încurce, să uite unde şi-au lăsat lucrurile sau unde sunt anumite obiecte care au fost tot timpul în acelaşi loc.

Dezorientare

Să spunem că până acum câţiva ani, bătrânelul respectiv era vioi şi obişnuia să iasă la plimbare în parc, să socializeze, să joace şah sau table, străbătea oraşul în lung şi-n lat, iar acum nu mai recunoaşte locurile, totul i se pare greu de realizat, nu mai ştie numele străzilor pe care mergea deseori. Se panichează că nu-şi aminteşte lucruri din rutina de zi cu zi.

Numai un doctor poate spune cu exactitate dacă cel în cauză are sau nu demenţa sau altceva. Dacă observi aceste semne la cel apropiat mergi cu el la specialist.

Mai multe