Cele mai eficiente remedii antistres
Avem din ce în ce mai multe motive de stres şi ne îngrijim din ce în ce mai puţin de sănătatea noastră. Efectele negative se văd în timp: tulburări de somn, anxietate, dureri de cap, ameţeli, dureri de stomac sau modificări de tranzit intestinal.
Avem o poftă de mâncare exagerată sau, dimpotrivă, nu vrem să mâncăm nimic, observăm o creştere a nivelului colesterolului şi, în cazurile mai grave, avem palpitaţii.
Chiar dacă uneori pare imposibil să ignorăm problemele cu care ne confruntăm, trebuie să învăţăm să controlăm stresul, înainte ca întreg organismul să clacheze.
În perioadele stresante este recomandat să evităm anumite alimente, precum cafeaua şi ceaiul negru, deoarece cresc nivelul de adrenalină şi prelungesc stările de anxietate.
Zahărul rafinat este un „fals prieten” al oamenilor stresaţi. După o scurtă perioadă de energizare, zahărul rafinat produce iritabilitate şi depresie. Sarea în exces creşte tensiunea arterială şi poate genera emoţii intense.
Este indicată reducerea consumului de produse de origine animală, pentru că excesul de proteine este asociat cu o rată ridicată de anxietate şi stres.
Înotul ajută!
Iată câteva tehnici eficiente de diminuare a stresului: discutaţi cu un prieten despre problemele care vă frământă, învăţaţi câteva tehnici de respiraţie,faceţi mai multă mişcare în aer liber sau înscrieţi-vă la cursuri de înot, reduceţi numărul de ore petrecute în faţa televizorului sau a calculatorului.
Remedii indiene
În medicina tradiţională indiană se folosesc frecvent următoarele plante, pe care le găsiţi în magazinele de produse naturale sub formă de tablete, capsule, siropuri, tincturi: ashwagandha (whithania somnifera), jatamansi (nardostachys jatamansi), brahmi (bacopa monnieri), busuioc (ocimum sanctum/o. basilicum), salvia (salvia officinalis).
Plante calmante
Plantele cel mai des utilizate în tratamentul stresului sunt ciuboţica-cucului, hameiul, levănţica, menta, nalba, sânzienele galbene, nalba, valeriana, teiul şi sunătoarea. Acestea se macină fin, iar pulberea se cerne şi apoi se amestecă împreună cu mierea până se formează o pastă. Se ia câte o lingură din această pastă de trei ori pe zi, la 30 de minute după masă.