Poate anxietatea să influenţeze sănătatea dinţilor?
Anxietatea, frica şi panica reprezintă o problemă globală de sănătate publică. De ce e important să le cunoaştem cauzele, modalităţile de diagnosticare, precum şi modul în care putem să legestionăm corect? Pentru că au un impact direct asupra sănătăţii orale.
Starea generală de sănătate este influenţată de un nivel crescut de anxietate.
“Da, starea generală de sănătate este influenţată de un nivel crescut de anxietate. Şi aceasta la modul cel mai direct şi negativ cu putinţă.”, spune Lorelei Nassar, specialist în chirurgie şi implantologie. “Starea de anxietate prelungită generează eliberarea în sânge a hormonilor de stres - cortizolul, adrenalina, norepinefrina şi alţii, care afectează nemijlocit zonele cu capilare şi vase mici de sânge, în speţă gingia, dacă ne referim la dinţi, şi, în general, vasele de sânge, muşchii şi celelalte ţesuturi ale corpului, dacă ne gândim la organism că un tot unitar.”, adaugă specialistul.
Corpul uman răspunde etapizat, mai întâi prin intermediul glandelor endocrine, care răspund primele la stres şi, eliberează hormoni care au datoria să pună corpul nostru în stare de luptă sau fugă.Această configuraţie epuizează repede rezervele de energie ale corpului şi uzează toate organele. De aceea, unii au tendinţa să mănânce mai mult, pentru a compensa oboseala pe care o simt. Şi tot de aceea, orice boală cronică se poate şi se va acutiza în aceste condiţii”, completează implantologul.
Frica şi panica afectează starea de sănătate a dinţilor?
Anxietatea, stresul, panica, presiunea permanentăsunt factorii care pot uşor declanşa patologii precum bruxismul, fracturile dentare,parodontopatiile şi toate formele de gingivită. Explicaţia? ”Dezechilibrul hormonal generat de stres afectează grav gingia şi mucoasele orale, apoi produce stări de uscăciune ale gurii din cauza secreţiei salivare scăzute, pentru ca într-un final să declanşeze un atac carios la multipli dinţi.”, spune dr.Nassar.
Bolile oamenilor deprimaţi
“Persoanele deprimate pot dezvolta orice tip de boală pe fond de stres, de la pulpite acute cu dureri atroce, fracturi dentare din cauza scrâşnirii dinţilor sau neatenţiei, abrazii dentare, gingivite de orice formă, herpes labial sau orice altă viroză, nevralgii, parodontoze, până la tumori.” încheie dr.Nassar.
Meditaţia, pacea interioară şi recunoştinţa îţi pot salva dinţii şi viaţa
Alege să practici meditaţia. Te poate ajutasăîţistabileştimai bine ordinea de priorităţi. Atât personal, câtşiprofesional. Terelaxează, teajutăsătedetaşezi de problemelecotidieneşisăgasestisoluţiibune la oricedilemă
Meditaţia recalibrează şi înmulţeşte circuitele neuronale benefice în creier şi prin aceasta produce o chimie locală pozitivă. Starea de bine cerebrală se manifestă la nivelul corpului printr-o stare de funcţionare optimă a tuturor organelor, iar în situaţii ca cea de acum – pandemie sau un pericol major, starea de calm e păstrată, hormonii de stres nu se eliberează, deci organismul este cruţat de efectul lor coroziv.
Eşti dornic de schimbare? Paşii mici sunt cheia!
Dacă te gândeşto să începi practica mindfulness-ului, atunci poţi începe simplu, cu 10 minute de meditaţie în fiecare dimineaţă sau seara. Găseşti online o mulţime de meditaţii ghidate excelente. Sau, dacă îţi place mişcarea în aer liber, poţimerge pe jos timp de 10 minute, fară să vorbeşti la telefon. Uită-te în jur, admiră copacii, savurează natura. Totodată nu uita:
•Cât timp mergi, fii atent la fiecare pas - e tot o formă de meditaţie;
•Ia-ţi zilnic un mic timp pentru tine, conştientizând că e un cadou pe care ţi-l dăruieşti
•Când deschizi ochii dimineaţa, fii recunoscător. E important că i-ai deschis şi azi!
Această recunoştinţă îţi va încărca toată ziua cu energie bună şi pozitivism”, adaugă implantologul dr.Lorelei Nassar.