Metode de a scăpa de anxietate
Stările anxioase îţi pot afecta serios viaţa şi sunt o frână pentru a lua decizii bune, de aceea atunci când te controlează fricile şi ajungi la atacuri de panică, cel mai înţelept este să găseşti metode de a scăpa de ele.
Tehnicile de relaxare, atunci când sunt practicate cu regularitate, pot schimba arhitectura cerebrală şi pot transforma un creier predispus să ţină activă amigdala, acea zonă a creierului responsablă pentru frică, într-unul mai raţional şi mai calm, antrenând cortexul. Şi nu sunt singurele metode de a scăpa de anxietate.
Bea mai puţină cafea. Poate să-ţi strice somnul, te deshidratează şi contribuie în acest fel la creşterea tulburărilor emoţionale. Este indicat să inlături treptat toate sursele de cafeină şi să observe dacă aest lucru te ajută.
Nu te aglomera cu activităţi şi nu-ţi asuma mai mult decât poţi duce. Stresul professional trebuie gestionat în aşa fel încât să nu îţi aducă dezechilibre în privinţa stării tale de bine. Prin urmare, cere ajutor atunci când ai nevoie.
Dacă anxietatea devine puternică, este nevoie de intervenţia unui specialist care te poate ajuta cu terapii cognitiv – comportamentale
Învaţă să-ţi induci o stare de relaxare
O capacitate extraordinara a corpului, care poate fi antrenată şi activată la nevoie este aşa numitul „răspuns de relaxare” care a fost descries pentru prima dată de Dr. Herbert Benson de la Harvard, astfel: tensiunea musculară scade, inima se linişteşte şi nivelul de hormoni de stres din sânge scade. La acest rezultat se poate ajunge prin diverse trucuri pe care le afli după ce încerci mai multe variante precum: să asculţi o coloana sonoră cu sunete din natură, să îţi imaginezi ceva plăcut, să te rogi sau să meditezi.
Reglează-ţi respiraţia
Persoanele anxioase respiră rapid şi superficial. Din acest motiv, ajung foarte rapid să se simtă rău atunci când sunt tensionate, fiindcă au şi creierul neoxigenat. Iată cum ar trebui să respiri corect: inspiră cât numeri până la 4, ţine aerul în plămâni până la 6 şi expiră pe gură, până când ajungi la 8. Este ca şi când ai scoate din corp tensiunea cu ajutorul respiraţiei.
Ai grijă de tine şi cere ajutor dacă ai nevoie
Dacă dormi mai puţin de 6 ore pe noapte, mănânci haotic, nu te hidratezi şi nu ai activitate fizică, atunci ai identificat cauza anxietăţii. Schimbarea stilului de viaţă te va ajuta să te simţi mult mai bine. Execiţiul fizic, inclusiv 20 de minute de cardio zilnic e ajut să descarci tensiunea psihică şi să te odihneşti foarte bine. Mănâncă sănătos şi vei simţi şi îmbunătăţirea stării psihice.