VIDEO:Trucuri care te ajută sa te concentrezi

18 noiembrie 2014   Dezvoltare personală

Ca să nu te mai confrunţi cu problemele legate de concentrare, urmează sfaturile noastre, pe care le-am aflat de la psihologul Lena Rusti şi de la Tony Buzan, specialist în psihologia creierului şi în problemele de învăţare. În primul rând, atunci când spui că nu te poţi concentra este foarte probabil ca problema ta să fie una închipuită.

„Oamenii nu au probleme în această privinţă. Tot timpul, în fiecare moment al zilei, ei se concentrează asupra anumitor lucruri. Asupra cărţii pe care o citesc, apoi asupra ferestrei şi a priveliştei de afară. Mai văd o pasăre care zboară, un om care trece pe lângă ei. Doar au impresia că nu se pot concentra. În realitate, puterea oamenilor de a se concentra funcţionează perfect.“, spune Tony Buzan.

şi încearcă să nu te mai laşi pradă lucrurilor care îţi distrag atenţia. „Dacă începi prin a-ţi spune că nu te poţi concentra, că nu vei reţine ceva sau că nu vei fi suficient de performant, oricât de mult te-ai strădui, se va face văzută şi această frână a anxietăţii pe care ţi-o pui în calea unei performanţe reale“, ne-a explicat Lena Rusti.

Pentru că este foarte important ca mintea ta să fie tot timpul în stare activă. Jocuri de cuvinte, sudoku, integrame, şah, ghicitori, toate îţi ţin mintea trează şi o antrenează.

De aceea este bine să-ţi foloseşti mereu mintea. Cu cât o foloseşti mai mult, cu atât îţi va fi mai uşor să o faci data viitoare. Exerciţiile de concentrare te vor ajuta să fii spontan şi să ai o minte ageră şi capabilă de performanţe.

„Ca să faci asta, obişnuieşte-te să vezi şi să analizezi realitatea din jurul tău, în loc să pierzi timpul în visare continuă. Gândeşte, interpretează, fă legături. În timp, vei vedea diferenţa“, ne asigură psihologul nostru.

Vrei să dai randament în tot ceea ce faci? Construieşte-ţi o atmosferă care să te îmbie la lucru. Dacă ai în birou o mulţime de motive care să îţi distragă atenţia încearcă să faci abstracţie de tot ceea ce te înconjoară.

Colegii care simt nevoia să vorbească pentru un „public“ numeros nu trebuie să te mai deranjeze. Cu cât eşti mai imun la dialogurile altora, cu atât poţi lucra mai eficient. Nu degeaba a apărut întrebarea eliminatorie: poţi lucra în condiţii de stres. Focusează-te pe ceea ce ai de făcut şi repinge factorii externi!

Când poţi, fă exerciţii de atenţie! Spre exemplu, te poţi concentra asupra unui sunet, chiar dacă se aude foarte slab. În timpul acesta trebuie să respingi cu ajutorul minţii celelalte sunete. Şi asta, chiar dacă ele fac un zgomot infernal. Ai observat, când aştepţi culoarea verde de la semafor, că poţi fi atent la mai multe dialoguri? Contrează-te asupra unuia. Nu e greu şi nu nu faci rău nimănui. Doar îţi antrenezi mintea şi-ţi educi puterea de concentrare.

Cantitatea de atenţie pe care o avem este limitată. Din păcate, noi o limităm şi mai mult, uneori, prin modul în care o folosim. Atunci când eşti atent la un lucru, pune-ţi toate simţurile la contribuţie şi conştientizează asta. În acest fel, informaţia va intra pe mai multe canale, nu doar auditiv sau vizual.

Foloseste-ţi propria bază de date. Ai atât de multă informaţie, pe care ai cules-o până acum de-a lungul existenţei tale. Dacă înveţi să faci legături între lucrul care are nevoie de concentrarea ta în acel moment şi informaţiile deja asimilate, îţi va fi mult mai uşor să te concentrezi.

Creierul este un organism viu, care se hrăneşte cu informaţie. Obişnuieşte-l cu ea şi vei fi mândru de tine.

Mai multe