VIDEO: Veste rea? Îi pot face faţă!

18 iunie 2014   Dezvoltare personală

Te-a părăsit jumătatea? Nu-i sfârşitul lumii!

Sunt sigură că şi tu ai trecut, ca şi mine, printr-o relaţie fericită în care amândoi v-aţi simţit bine şi care nu s-a sfârşit obligatoriu pe aceeaşi notă. Mi-aduc aminte de divorţul părinţilor mei. Atât mama, cât şi eu a trebuit să trecem prin acel lung şi crunt proces de aşezare a tuturor amintirilor, sentimentelor, dorinţelor şi frustrărilor.

Concluzia! Se poate trece peste o despărţire! Chiar dacă pe moment simţi că n-o să te mai vindeci niciodată. În primul rând, trebuie să conştientizezi că nicio despărţire nu-i uşoară. Cel mai bine este să-ţi acorzi atâta timp cât ai nevoie pentru a suferi. Să plângi, dacă asta simţi. Să ai cu cine să vorbeşti şi să spui tot ce nu ai spus vreodată.

Îţi va da un sentiment de eliberare. Dacă te face să te simţi mai bine, poţi scrie scrisori sau e-mailuri furioase, care desigur vor rămâne netrimise. Sau poţi ţine un jurnal.

Trecând printr-o despărţire, înveţi următoarele: indiferent de cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta şi că poţi continua încă mult timp după ce-ai spus că nu mai poţi. Şi reţine: nu încerca să reiei legătura sau să negociezi o nouă relaţie când încă ai inima frântă.

Ai aflat că suferi de o anumită boală? Există soluţii!

Primim la redacţie sute de scrisori de la oameni care au nevoie, poate, numai de un simplu sfat. Boala cronică aduce cu sine, inevitabil, anumite limitări.

Ce ar fi de făcut? În primul rând, abordează boala pozitiv şi cu realism. În bătăliile pe care le ai de dat cu boala, nu eşti singur. În afară de medici, îţi poate sta alături un psihoterapeut care să te ajute în situaţiile cu care te confrunţi. Totodată, este foarte important să păstrezi relaţii strânse cu prietenii şi cu familia.

Cei dragi îţi vor oferi măcar o parte din siguranţa de care ai nevoie. În plus, poţi participa la un grup de suport sau poţi vorbi pe forumuri cu persoane cu probleme de sănătate asemănătoare.

Comunicarea cu ei te poate ajuta să afli mai multe. Poţi împărtăşi din experienţele personale cuiva care va înţelege şi care are nevoie de ele. Nu te neglija! Construieşte şi păstrează pasiunile şi micile rutine zilnice legate de muncă, precum şi activităţile gospodăreşti.

Copilul tău lipseşte de la şcoală? Ia atitudine!

„Toţi adolescenţii chiulesc de la şcoală, însă problema a devenit gravă. Numărul absenţelor nemotivate este mare, în fiecare lună. Ce să fac?“, ne-a scris Iuliana M. Dacă şi tu ai o astfel de problemă, află că cearta, pedepsele şi ameninţările nu sunt o soluţie. Ele nu fac decât să agraveze problemele copilului.

Pe de altă parte, nici prea multă „libertate“ nu este bună. Copilul trebuie să înţeleagă că absenţele nemotivate nu sunt permise şi că, în primul rând, îi fac rău lui. Aşadar, primul pas în rezolvarea acestei probleme este o discuţie cu adolescentul, prin care-ţi vei da seama care-i sunt motivele.

Mai multe