VIDEO Simptomele anorexiei, boala psihologică fatală

1 iulie 2014   Dezvoltare personală

Din cauza standardelor în materie de frumuseţe impuse în ziua de azi - reprezentate de siluetele silfide ale manechinelor - a dietele promovate de vedete tot mai multe tinere apelează la tot felul de modalităti pentru a pierde în greutate. Aceste diete aplicate la nesfârşit şi obsesia pentru imaginea personală duc la o afecţiune care este denumită anorexie nervoasă.

Este foarte bine şi sănătos să ai grijă de imaginea ta, să te menţii şi să te îngrijeşti, însă această preocupare nu trebuie dusă la extrem. Iată care sunt semnele care îţi arată că ai o problemă în acest sens şi că trebuie să iei măsuri!

Greutatea necorespunzătoare

În funcţie de vârsta şi înălţimea fiecaruia, se stabileste greutatea corporala ideală. În cazul în care aceasta este cu mult mai mică, atunci este clar că există o problemă. Pe langă acest simptom, care este, de altfel, cel mai evident, există şi alte semne fizice printre care: aspectul fragil, deshidratarea, starea permanentă de oboseală, pielea uscată, ameţelile, leşinul, ritmuri neregulate ale inimii, intoleranţă la frig şi lipsa menstruaţiei sau delegrarea acesteia.

Anorexia nervoasă nu este numai o boală legată de alimentaţie, ci şi de parte psihologică. Simptomele psihologice sunt: - percepţia distorsionată asupra propriei persoane - aici vorbim despre faptul că persoana care suferă de anorexie nu se va considera niciodată destul de slabă. Aceasta are tendinţa continuă de a elimina grăsimea, chiar dacă aceasta nu există. - comportament obsesiv-compulsiv - toate restrictiile alimentare pe care persoana în cauză şi le impune determină un comportament obsesiv, mai ales în ceea ce o priveşte. - negarea faptului că există o problema de sanatate - de cele mai multe ori persoana care suferă de această problemă de sănătate nu va recunoaşte că are o problemă. - dificultăţi de concentrare - în lipsa unei alimentaţii cel puţin normale, vor apărea cu siguranţă dificultăţile de concentrare

- lipsa interesului faţă de viaţa sexuală - veşnic nemulţumită de aspectul fizic, odată cu apariţia bolii, persoanele afectate preferă să se izoleze şi refuză interacţiunile cu alte persoane, inclusive cu cele de sex opus.

Cum te tratezi?

Cel mai important factor în depăşirea acestei grave probleme îl reprezintă, cu siguranţă, persoanele care sprijină bolnavul. Atenţia şi protecţia familiei şi a prietenilor vor ajuta persoana în cauză să depăşească şi să învingă această boală. Bineînţeles este nevoie de ajutor din partea unui medic, dar şi a unui psiholog. Procesul de vindecare este foarte greu şi poate dura chiar şi ani de zile.

Mai multe