VIDEO: Aşa îţi recapeţi energia
Exclude problemele de sănătate
Oboseala este unul dintre ,,semnele” pe care le transmite organismul în cazul unor afecţiuni precum diabetul zaharat, problemele cardiace, artrita, anemia, probleme cu tiroida sau sindromul de apnee în somn.
Pentru a exclude posibilitatea acestor afecţiuni, cu atât mai mult dacă ele face parte din istoricul medical al familiei, nu amâna vizita la medic. Pe lângă aceste afecţiuni, tratamentul medicamentos poate duce, la rândul lui, la apariţia stării de oboseală.
Nu strică puţină mişcare
Exerciţiile fizice sunt chiar ultimele lucruri de care ai chef în momentele în care te simţi obosit. Cu toate acestea, numeroase studii în domeniu au arătat că activitatea fizică poate creşte nivelul de energie.
,,Exerciţiile fizice au fost în mod constant asociate cu mai multă vitalitate şi un stil de viaţă sănătos. Persoanele care obişnuiesc să facă mişcare au mai multă încredere în forţele proprii, pe lângă faptul că îşi antrenează musculatura şi reduc riscul de apariţia a mai multor afecţiuni”, a afirmat Kerry J. Stewart, director al departamentului de Cercetări Fiziologice din cadrul Universităţii ,,Johns Hopkins” din SUA.
Hidratarea, una dintre soluţiile energizante
Deshidratarea nu numai că afectează performanţa fizică, ci poate reduce şi nivelul de energie a organismului. ,,Cercetările realizate de-a lungul anilor au arătat că deshidratarea poate afecta antrenamentele sportivilor. La fel se întâmplă şi în cazul persoanelor care nu fac sport de performanţă, ci doar sunt prinse între mai multe activităţi.
Din cauza deshidratării apare în primă fază starea de oboseală”, a spus Dan Judelson, profesor de Kinesiologie la Universitatea de Stat din California.
Peştele nu trebuie să lipsească din alimentaţie
Indicat mai ales persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, peştele ajută prin conţinutul bogat de acizi graşi esenţiali Omega 3. O porţie de 100 g de peşte furnizează proteine de calitate superioară (aproape o treime din necesarul zilnic), vitamine esenţiale (A, D şi vitamine din grupul B) şi minerale importante pentru sănătate (fosfor, seleniu, iod).
Potrivit unui studiu realizat în 2009, de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Siena, Italia, persoanele care consumă periodic peşte sau cele care iau capsule cu ulei de peşte au un nivel mai ridicat de vitalitate.
Păstrează ritmul cu ,,ceasul interior”
O parte dintre persoane au parte din plin de energie la primele ore ale dimineţii, în timp ce alţii dau randament maxim la orele amiezii, fie mai pe seară. Aceste diferenţe individuale între tiparele de energie sunt determinate, în mare parte, de moştenirea genetică şi pot fi modificate cu greu. Având în vedere ritmul fiecăruia…încearcă să-ţi faci programul în funcţie de nivelul de vitalitate pentru a da randamentul necesar.