Ştii să-ţi ceri iertare?

1 iulie 2016   Dezvoltare personală

A-ţi cere iertare pentru ceva ce ai făcut sau ai spus înseamnă a accepta că eşti vinovat. Iată una dintre posibilele cauze pentru care este greu de făcut un astfel de gest! De obicei, găseşti că e mai comod să arunci vina asupra altcuiva sau să invoci motive care nu ţin de tine, pentru a-ţi justifica greşeala.

E o practică folosită intens încă din copilărie, când, de pildă, trebuia să dai explicaţie cine a început o ceartă sau a lovit primul. De fapt, prin recunoaşterea vinei, renunţi la orgoliul personal în favoarea menţinerii relaţiei care riscă să fie ruptă din cauza neînţelegerilor.

Dificultatea psihologică survine tocmai din imposibilitatea de a păstra o bună imagine de sine.

Păstrarea relaţiei trebuie să primeze

Când e nevoie să-ţi ceri scuze, e indicat să parcurgi 2 etape. Mai întâi, trebuie să regreţi sincer cele întâmplate, acceptând totodată că nu ai dreptate de fiecare dată. Acest pas aduce cu sine pacea interioară. După aceea, urmează să-ţi canalizezi toată atenţia asupra celui rănit sufleteşte şi asupra relaţiei voastre, pentru a nu se deterioara sau destrăma.

Cea mai bună metodă este să te pui în locul celuilalt. Aşa îţi da seama cât de mult a fost afectat şi-i poţi arăta că înţelegi prin ce trece! Al doilea lucru important este să-ţi exprimi regretul pentru greşeala făcută.

Sunt şanse mult mai mari ca scuzele să fie acceptate dacă sunt motivate printr-un sentiment de culpabilitate sau prezentate cu părere de rău pentru cele întâmplate.

Ştiai că...

...persoanele depresive au tendinţa să-şi ceară scuze prea des şi pentru lucruri minore dintr-un sentiment de inutilitate şi de culpă excesivă?

Alege cel mai bun moment

Dacă vrei să ai succes în demersul tău de a-ţi cere iertare, alege cea mai potrivită cale de comunicare şi cel mai bun prilej. De pildă, dacă disputa dintre voi durează de ani buni, o variant ar fi să i te adresezi în scris, pentru a-i da posibilitatea celuilalt să reflecteze. Evită să-ţi exprimi scuzele în timpul unei dispute, întrucât vor părea neverosimile sau nu vor fi ascultate cu atenţie. După ce vă calmaţi, vei găsi cuvintele potrivite pentru a-l convinge pe celălalt de toată sinceritatea ta.

Evită să te justifici

Ştii cum se spune: cine se scuză se acuză. Nu face o greşeală în plus aducându-i justificări pentru ceea ce s-a întâmplat şi nu minimaliza faptele făcându-l pe celălalt să creadă că el este cel care exagerează. Asta va duce la noi certuri şi la aprofundarea rupturii dintre voi. Răspunde-i la nelămuriri, la toate întrebările şi caută să nu-l răneşti cu nimic în plus. Vorbele pot răni, deci alege-le cu multă grijă.

Cum să-i recăpeţi încrederea

De multe ori crezi că demersul de a obţine iertarea se finalizează odată cu exprimarea părerii de rău. De fapt, o soluţie reparatorie pentru cele petrecute poate fi adesea ca un balsam pentru persoana lezată. E cea mai bună cale de a da uitării totul. Pentru a putea conta din nou pe tine, poţi fie să-i faci persoanei dragi o favoare pe care i-ai refuzat-o în trecut, fie să-i oferi ocazia de a spune ce are pe suflet şi a vă îmbunătăţi în acest fel relaţia actuală.

3 căi de a obţine iertarea

· Păstrează tonul vocii coborât şi evită injuriile, pentru a-ţi arăta respectul şi a nu lăsa conflictul să degenereze.

· Ascultă ce are de spus şi celălalt, apoi asigură-l că înţelegi ce simte, subliniind cele destăinuite de el.

· Evită să te justifici aruncând cu acuze la adresa celui faţă de care ai greşit.

Mai multe