Singurătatea, boala sufletului

22 decembrie 2015   Dezvoltare personală

„Studiile recente arată că 1 din 5 persoane în acest moment se simte singură, iar această frecvenţă este îngrijorătoare, pentru că singurătatea este la fel de periculoasă pentru sănătate precum obezitatea“, spune Livia Căciuloiu, psihoterapeut şi fondator al centrului Psihomedeor din Bucureşti.

Dacă pe termen scurt, tendinţa de izolare poate avea efecte pozitive asupra persoanei, atunci când ea se prelungeşte poate fi asociată cu stările depresive, cu scăderea stimei de sine, iar în situaţiile severe chiar cu gândurile de suicid. Bine de ştiut este că unele schimbări pe care le poţi face chiar tu în rutina zilnică pot avea impact asupra stării emoţionale, respectiv a celei psihice. Un sentiment, nu o stare Teama de a fi lăsat singur este trăită diferit de la caz la caz. Dacă unele persoane tind să se interiorizeze şi mai mult în astfel de situaţii, altele pot avea atacuri de panică. Aminteşte-ţi că singurătatea este un sentiment şi nu o stare.

„Înţelege că există anumiţi factori declanşatori care te fac să te simţi singur/ă, aşa cum există şi lucruri pe care le putem face pentru a ne fi bine chiar şi singuri. Poţi începe să îţi foloseşti de acum timpul pentru a analiza gândurile şi emoţiile, preocupările şi convingerile pe care le-ai căpătat de-a lungul timpului“, explică psihoterapeutul Livia Căciuloiu.

- alege un voluntariat în care să te implici cu drag;

- concentrează-te pe nevoile şi emoţiile celor din jur. Vei observa cu mai multă acurateţe oamenii din jurul tău şi te vei simţi mai puţin singur/ă şi mai înţeleas/ă;

- încearcă să te îndepărtezi de reţelele sociale. În loc să scrii un mesaj, sună un prieten sau coleg şi ieşi la o plimbare sau la o cafea.

- favorizează apariţia demenţei şi a bolilor de inimă;

- afectează calitatea somnului;

- poate creşte riscul de moarte prematură;

- afectează sistemul imunitar. Cercetările recente au arătat că persoanele singure se îmbolnăvesc mai uşor;

- pe termen lung, singurătatea poate avea acelaşi impact ca şi fumatul asupra organismului.

Livia Căciuloiu, psihoterapeut, centrul Psihomedeor, Bucureşti

www.psihomedeor.ro

Sentimentul singurătăţii este în zilele noastre din ce în ce mai întâlnit şi poate fi accentuat de implicarea în viaţa virtual, care oferă iluzia apartenenţei unei comunităţi.

Chiar dacă se pare că apariţia acestui sentiment de singurătate este legată şi de moştenirea genetică, acesta este declanşat de factori externi cu care fiecare noi se confruntă în timpul vietii (de pildă, pierderea unei relaţii semnificative cu un om drag, dificultăţile de a începe relaţii noi, teama de a fi respins sau etichetat de societate, pensionare sau schimbarea domiciliului).

Ştiai că…

… singurătatea afectează creierul la fel cum o face durerea fizică? Sentimentul de izolare activează aceleaşi zone din creier în care se înregistrează şi durerea fizică.

Mai multe