Sfaturi pentru ca boala să nu-ţi afecteze relaţia de cuplu

1 aprilie 2015   Dezvoltare personală

1. Comunicarea, înainte de toate

În cele mai multe dintre cazuri, relaţiile au de suferit dacă partenerii nu obişnuiesc să comunice suficient pentru a găsi soluţii pentru problemele lor. În timp, lipsa de comunicare poate duce la răcirea relaţiei, distanţarea partenerilor, ceea ce afectează şi viaţa sexuală. În cazul unei afecţiuni care nu schimbă doar viaţa persoanei diagnosticate, lucrurile sunt mai complicate.

,,Cel mai indicat este ca partenerii să găsească momentele potrivite pentru a discuta deschis despre problemele lor şi despre provocările pe care le presupune boala. Astfel, partenerii se pot apropia mai mult şi pot duce lupta împotriva bolii în echipă, nu de unul singur”, spune Rosalind Kalb, vicepreşedinte a Societăţii Naţionale de Scleroză Multiplă din SUA.

2. Dă frâu liber stărilor interioare

Lupta cu boala poate duce în timp la apariţia grijilor, a stresului şi chiar a stărilor de depresie sau de anxietate. ,,Cea mai bună modalitatea de a face faţă stresului pe care îl presupune o afecţiune cronică este de a identifica strategiile şi resursele de care ai nevoie pentru a putea continua lupta”, a mai adăugat Rosalind Kalb.

Grijile şi stările de stres se mai pot reduce dacă partenerii pot discuta despre aceaste lucruri şi pot găsi soluţii care să poată oferi confortul psihic de care au nevoie.

3. Răbdarea şi micile atenţii

Esenţială în lupta cu boala este răbdarea de care trebuie să dea dovadă persoana suferindă, cât şi partenerul de viaţă. Schimbările, precum grijile zilnice, modificarea alimentaţiei şi tratamentul continuu, se fac treptat dacă partenerii au răbdare şi se susţin reciproc.

Micile atenţii au şi ele rolul lor când vine vorba de consolidarea relaţiei. O cină romantică sau o excursie în natură sunt doar câteva dintre ,,modalităţile” prin care partenerii nu numai că se pot relaxa, ci îşi pot consolida relaţia.

Mai multe