Secretul fericirii la orice vârstă
30 de ani
9 din 10 femei suferă, în fiecare lună, de cel puţin unul din simptomele sindromului premenstrual. Însă la 30 de ani, sindromul „loveşte“ şi mai dur.
Medicul Beth Hamilton a spus că iritabilitatea specifică perioadei premergătoare menstruaţiei poate fi evitată prin consumul unor mâncăruri care conţin triptofan, un aminoacid care ajută organismul să secrete serotonină, „hormonul fericirii“. Astfel, e indicat să consumi curcan, pui, somon şi nuci, alimente bogate în triptofan.
În această perioadă, multe femei sunt preocupate de carieră. Psihologul Gretchen Rubin, autoare a cărţii „Proiectul fericirii“ sugerează să eviţi să mai spui la serviciu „da“ în mod automat, doar pentru a face o bună impresie şefului. O poţi face doar atunci când este cazul, dar cel mai bine, spune ea, alege când trebuie să spui „da“ şi când trebuie să spui „nu“, pentru că asta te ajută să eviţi sentimentul de neputinţă sau lipsă de putere psihică care te va conduce în mod sigur către o cădere nervoasă sau extenuare fizică şi psihică.
Aceasta este vârsta la care majoritatea femeilor rămân gravide. Un studiu recent al Universităţii din Miami arată că femeile gravide care riscă să facă o depresie postpartum au trecut mai uşor peste dacă partenerul lor le-au făcut masaj relexant de două ori pe săptămână în timpul sarcinii.
40 de ani
„Devenim aşa cum ne comportăm“, spune psihologul Christopher Peterson, profesor la Universitatea din Michigan. Cum am traduce asta?
Fă un efort intens şi fii cald şi zâmbitor şi vei învinge stările proaste, de tristeţe, de nemulţumire. E un fel de psihologie pozitivă care duce la o viaţă mai fericită şi plină de împliniri.
Depresia apare mai des la femeile care au peste 40 de ani, potrivit medicului Ali Domar, directorul Centrului Domar pentru Sănătatea Minţii şi Corpului din Boston, iar insomniile produc şi dezechilibre hormonale.
E un cerc vicios: noapte stai treaz, transpiri sau te gândeşti la o grămadă de lucruri, iar oboseala care rezultă duce la depresie şi stres, ceea ce poate înrăutăţi situaţia, adică să fie şi mai multe nopţi nedormite şi transpirate.
Poţi „sparge“ acest tipar prin câteva exerciţii cardio, sau orice te face să te simţi bine, de cel puţin trei ori pe săptămână. Şi nu renunţa până nu observi o îmbunătăţire a stării de spirit.
Peste 46 milioane de femei din SUA au în grijă un membru al familiei mai în vârstă, bolnav sau cu dizabilităţi. Acest lucru poate avea un rol foarte important pentru echilibrul tău emoţional. Ce să faci?
Barbara Ann Kipfer, autoare a cărţii „Ghidul fericirii femeilor“ spune că trebuie să petreci puţin timp cu tine însăţi. „Trezeşte-te cu o jumătate de oră înaintea celorlalţi, rezervă-ţi timp numai pentru tine după ce toată lumea a plecat la şcoală sau la serviciu sau rezervă-ţi prânzul numai pentru tine de 2-3 ori pe săptămână“, sugerează Kipfer.
Citeşte şi:
Încercaţi să fiţi mai fericiţi!
S-a descoperit formula fericirii
Oamenii echilibraţi sunt cei mai fericiţi
50 de ani
Multor femei aflate la această vârstă li se pare dificil să lupte cu grăsimea de pe şolduri sau cea de pe abdomen. Mai multe studii au menţionat de-a lungul timpului că acest tip de grăsime are legătură cu depresia produsă de menopauză.
În plus, alte cercetări arată că anxietatea şi depresia cresc riscul de a lua în greutate odată ce femeia îmbătrâneşte. Opreşte ciclul şi mănâncă mai multe cereale, alimente sărace în grăsimi, leguminoase şi legume.
Ele îţi dau senzaţia de saţietate şi eşti mai puţin tentată să te refugiezi în mâncăruri grase şi cu multe calorii. Şi fă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi.
Mai puţin estrogen poate însemna un vagin mai uscat, stări de nervozitate şi sex dureros. Toate astea provoacă femeilor nefericire şi anxietate, potrivit unui studiu recent al Universităţii din San Francisco.
Discută despre o terapie hormonală cu medicul tău şi stabiliţi o modalitate de remediere a stărilor tale. Începând cu această vârstă, multe femei încep să se simtă plictisite sau agitate. Implică-te într-o cauză care este pe placul tău, studiază ceva ce îţi suscită interesul sau învaţă ceva nou şi nu renunţa.