Reţelele sociale au şi efecte secundare
Creează dependenţă
Fără să ne dăm seama, orele petrecute în faţa unui ecran răsfoind pagini întregi de poze şi detalii din viaţa altora se înmulţesc şi dedicăm tot mai mult timp acestei activităţi.
Studii recente arată că nevoia constantă de a verifica reţelele sociale se manifestă la fel ca orice dependenţă, comportându-se ca o dereglare psihologică, aceasta afectând un număr din în ce mai mare de persoane.
Lipsa accesului la internet poate produce în creier chiar efecte asemănătoare unei forme de sevraj.
Pot da frustrare
Concepute ca formă de divertisment, aplicaţiile unde oamenii interacţionează doar virtual pot afecta starea de bine, diminuând sentimentul de satisfacţie şi împlinire faţa de propria viaţă. Cu cât foloseşti mai multe reţelele sociale cu atât presiunea de a afişa un anumit trai de viaţă poate genera un sentiment mai accentuat de frustare.
Comparându-te constant cu ceilalţi poţi simţi că nu eşti suficient de bun, ceea ce creează stări de invidie, pe care în mod normal nu le-ai experimenta atât de intens. Aceste sentimente pot da naştere unui cerc vicios, care poate duce chiar la depresie.
Citeşte şi: Test. Eşti dependent de televizor? Afectează abilităţile de comunicare
Interacţiunea virtuală pe reţelele sociale nu se aseamănă cu cea din viaţa reală. De aceea, e bine ca timpul petrecut aici să fie moderat, cu pauze mai lungi.