Prietenii apropiaţi au creiere asemănătoare
Un nou studiu însă arată că este vorba de mai mult decât activităţile comune: prietenii adevăraţi au creiere asemănătoare, cu unde celebrale care reacţionează la fel.
Deşi poate părea evident faptul că tu şi prietenii tăi gândiţi la fel, acest studiu a explorat puterea prieteniei la un cu totul alt nivel. Oamenii de ştiinţă au decis să evalueze rolul pe care îl joacă răspunsurile neutre în prietenie, ignorând trăsăturile fizice şi atributele demografice pe care prietenii le au uneori în comun.
Dr. Carolyn Parkinson, un om de ştiinţă de la Universitatea din California, împreună cu doi cercetători de la colegiul Dartmouth au prezentat persoanelor o serie de clipuri video. Cercetătorii au folosit imagistică prin rezonanţă magnetică pentru a scana creierul participanţilor în timp ce urmăreau clipurile, pentru a determina dacă răspunsurile lor neutre erau similare cu cele ale prietenilor lor.
Videoclipurile au inclus: vizualizare pămantului de către un astronaut, un film de la o nuntă, un documentar şi o comedie de la Saturday Night Live. Toţi participanţii au primit videourile în aceeaşi ordine şi au fost informaţi că acestea vor conţine subiecte diverse.
Răspunsurile neutre înregistrate în timpul studiului au arătat că persoanele care s-au descris că fiind prieteni au răspuns la clipurile video într-un mod mult mai asemănător cu cei care nu se cunoşteau, iar creierul lor procesa informaţia într-un mod asemănător.
Coordonatorul studiului, Dr. Parkinson a declarat că aceste descoperiri sunt foarte importante deoarece ”Rezultatele sugerează că prietenii ar putea fi asemănători în modul în care percep şi procesează lumea din jurul lor".