Nou tip de terapie în tratarea dependenţelor

2 septembrie 2016   Dezvoltare personală

Persoanele care se luptă cu dependenţe de diverse tipuri pot urma o terapie specializată în regim rezidenţial de scurtă durată, care reprezintă un pas important în post-cură. Acest tip de terapie este recomandată în special celor care au deja 2 săptămâni de abstinenţă şi doresc să primească tratament psihologic intensive pentru a se elibera de dependenţă, fără riscul de a avea recăderi.

Se combină terapia cu traseele montane

Specificul tratamentului rezidenţial este îmbinarea tratamentului ambulatoriu cu cel rezidenţial intens şi o post-cură complex de 8 luni - 1 an.Un alt element de noutate este combinarea terapiilor în tratamentul rezidenţial: terapia cu trasee sportive, mindfulness.

Un program de tratament în regim rezidenţial permite ruperea de mediul propice adicţiilor, pentru o perioadă scurtă, şi deprinderea de abilităţi care ajută la menţinerea pe termen lung a schimbării şi la prevenirea recăderilor.

„Programul terapeutic propus de noi funcţionează. Oamenii vin de la terapeuţi şi continuă, intensiv procesul de conştientizare şi vindecare, după care procesul se menţine prin continuarea terapiei. Am observat cu plăcere impactul pe care îl are rezidenţa asupra clienţilor noştri.

Câtă linişte şi lumină se văd în ei după câteva zile... cum se modifică somnul... cum apare pofta de mâncare... şi dorinţa de a socializa cu ceilalţi din grup. Cât de important este grupul ca suport în procesul de dezvoltare personală. Rezidenţa îi învaţă cât de importantă este schimbarea pe care au făcut-o şi cum să redescopere resurse personale pe care le credeau uitate”, declară Alina Ciupercovici, Coordonator Regional ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor).

Tratamentul poate fi repetat după o vreme

După încheierea rezidenţei, pacientul continuă programul de tratament în localitatea de reşedinţă. În funcţie de evoluţia persoanei în timpul rezidenţei, specialiştii pot recomanda participarea la o a doua rezidenţă după o anumită perioadă de timp.

„Rezidenţa nu este un tratament de detoxifiere sau dezalcoolizare, nu este un tratament medical sau un tratament-minune. Tratamentul adicţiilor în regim rezidenţial reprezintă un element de relativă noutate în România. A fost o provocare pentru mine şi echipa mea dezvoltarea acestei forme de tratament – rezidenţă. Ceva nou, inovativ, reconfortant, după anii în care, în consiliere şi terapie, am întâlnit aproape exclusiv persoane aflate în faza de negare a dependenţei lor.

Am văzut cât de importantă este motivaţia personală pentru schimbare şi cum se implică în terapie, ca parteneri de proces, clienţii noştri. Am observat că rezidenţa, conceptual, funcţionează eficient dacă persoana vrea să facă o schimbare în viaţa sa“, a adăugat Alina Ciupercovici.

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit, înfiinţată în anul 1993 de specialişti în sănătate mintală care activează în domeniul tratamentului abuzului şi dependenţei de alcool şi droguri.

Află detalii privind prevenirea şi modalităţile de tratare a adicţiilor, precum detalii despre cum poţi beneficia de terapia integrată de rezidenţă AICI

Mai multe