Miracolul care a salvat inima Narcisei

13 decembrie 2013   Dezvoltare personală

Narcisa s-a născut într-o familie de oameni modeşti, cu opt copii, din Slatina. Cum şi hrana zilnică este o mare greutate pentru ei, asigurarea tratamentului fetiţei era un vis greu de realizat. Pentru că problema ei medicală era o provocare pentru medicii din provincie, Narcisa a fost trimisă cu o ambulanţă în Capitală.

Copila a ajuns la secţia veche de terapie intensivă pentru nou-născuţi, recent inaugurată la Spitalul „Marie Curie“. După investigaţii amănunţite, echipa de medici cardiologi, împreună cu doctorul Cârstoveanu, a pus un diagnostic sumbru: hipoplazie de arc aortic. Trebuia operată cât mai curând, altfel micuţa putea muri. Avea doar 2.500 de grame Intervenţia chirurgicală pe cord deschis se putea face în Germania. Însă familia Narcisei nu avea nici bani pentru transportul aerian special, şi nici pentru cazare. Tot ce puteau să facă era să aştepte.

O minune, poate. În tot acest timp, Narcisa era sub supravegherea medicilor, care au intervenit rapid atunci când fetiţa s-a îmbolnăvit de pneumonie şi apoi de septicemie. Totuşi, starea copilei s-a îmbunătăţit surprinzător.

„Când a ajuns la terapie intensivă cântărea 2.500 de grame, iar când am plecat spre operaţie, după aproximativ o lună şi zece zile avea 3.300 de grame. A rezistat tuturor condiţiilor şi hranei de spital, adică lapte“, povesteşte Andreea As, cea de-a doua mamă pentru Narcisa. Voluntar la Asociaţia Inima Copiilor www.inimacopiilor.ro, Andreea a acceptat să fie alături de fetiţă pe tot parcursul evenimentelor, inclusiv în călătoria spre Germania, unde putea fi efectuată operaţia.

Tânăra a acceptat provocarea de a o lua în grijă pe Narcisa, fără stea pe gânduri. Iubeşte mult copiii şi nu ar face muncă de voluntariat dacă nu ar şti cât de mult valorează zâmbetele copiilor care se însănătoşesc.

În cazul Narcisei, lucrurile au fost puţin mai complicate. Era nevoie de fonduri şi de tot felul de resurse pentru ca operaţia să aibă loc, iar fetiţa să se întoarcă cu bine acasă. Copila a fost „botezată“, pe rând, Narcisa – de către asociaţie, Maria – de către Andreea, Suzana – de medicul Cârstoveanu şi Stoian - după numele de familie, de medicul Săndică, cel care a operat-o pe fetiţă în Germania.

În cele din urmă membrii asociaţiei au reuşit să găsească avion şi resurse pentru şederea în Germania. Asistenta socială a Narcisei a făcut demersurile pentru ca Andreea să aibă împuternicire pentru plecarea din ţară cu fetiţa.

De asemenea, au depus actele pentru formularul E112, acel act prin care se decontează de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate intervenţiile chirurgicale care nu se pot face în ţară.

„Doctorul Cârstoveanu ne-a însoţit de la incubator până în Germania. Când am ajuns pe aeroportul din Hanovra, mi-amintesc şi acum şi mă trec fiorii când mă gândesc la neputinţa unui bebeluş, care ţipa după aer să poată trăi. Să vezi nişte ochi care îţi spun că vor să trăiască şi ştii că viaţa lui se află în mâinile tale, e greu. Nu era în mâinile mele, era în mâinile doctorului, dar am putut să văd starea asta care pur şi simplu m-a cutremurat. N-am cum să descriu în cuvinte. Parcă ar fi spus: daţi-mi aer, vreau să trăiesc!“, povesteşte tânăra, care s-a ataşat foarte mult de fetiţă. Nu o văzuse până atunci trează, doar sedată, conectată la aparate şi înconjurată de tubuleţe. Şi prima imagine cu ochii ei mari a marcat-o.

În localitatea Bad Oeynhausen au ajuns luni, pe 2 iunie, iar a doua zi era programată intervenţia de către chirurgul cardiovascular Eugen Săndică, medicul cu specializare în chirurgie pediatrică.

„Cu o seară înainte de a intra în operaţia Narcisei, doctorul Săndică m-a invitat în biroul dumnealui pentru a-mi spune cum se va interveni pe defectele inimioarei. Mi-a prezentat cum arată inimioara cu defectele diagnosticate în România şi mi-a indicat cum se vor corecta. De asemenea, mi-a precizat procedurile pe care le va folosi, mi-a explicat faptul că inima va fi oprită pe timpul acestor proceduri“, continuă Andreea firul evenimentelor.

După operaţie, medicul i-a spus Andreei că totul a decurs conform aşteptărilor şi că poate merge să vadă bebeluşa. Era la terapie intensivă unde a stat până pe 27 iunie. În prima săptămână fetiţa nu a deschis deloc ochişorii, avea nevoie de timp pentru recuperare. „Încet, încet i-au scos măscuţele de pe faţă, i-au scos din tuburi. Şi înainte de a pleca, i s-a făcut o ultimă ecografie la inimă, care a primit din partea medicului verdictul: Perfect!, povesteşte voluntarul Inima Copiilor.

La întoarcerea în ţară, Narcisa a mai stat o perioadă în secţia de cardiologie din cadrul Spitalului „Marie Curie“ pentru a se recupera. În grijă a preluat-o doctorul Alin Nicolescu, şeful secţiei de cardiologie de la „Marie Curie“. Narcisa nu ştia să mănânce, să înghită. Fusese hrănită doar prin gavaj şi nu avea reflexe. Încet, încet a învăţat şi problema a fost ca şi uitată

„Cred că cel mai important pentru un copil, cât şi pentru un adult, este să fie cineva alături care să-i insufle credinţa că poate reuşi“, spune Andreea, care aşteaptă cu nerăbdare, în fiecare zi de 6 să sărbătorească încă o lună de viaţă a fetiţei.

Info: În România se nasc anual peste 1000 de copii cu probleme cardiace grave.

Mai multe