Metode pentru a memora mai repede
Iată, aşadar, câteva metode eficiente de a memora mai repede!
Metode pentru a memora mai repede - prelucrează informaţia
Un secret al memorării constă în efortul depus pentru reţinere. Memoria pasivă este ineficientă, deci se recomandă să iei notiţe, să faci asocieri, să gândeşti grafice şi reprezentări vizuale ale informaţiilor care se cer memorate.
Metode pentru a memora mai repede - fă asocieri
Una dintre cele mai eficiente metode de învăţare este să asociezi părţi din lucrul respectiv cu altceva. Dacă trebuie să memorezi numărul de telefon al unui prieten, încearcă să asociezi fiecare cifră cu un cuvânt sau cu scene dintr-un scenariu imaginat de tine. Îţi poţi folosi imaginaţia ca să asociezi unui lucru sec o poveste.
Metode pentru a memora mai repede - identifică cuvinetele cheie
40-60% din cuvintele de pe o pagină nu sunt importante pentru ideea principală. Dacă acele cuvinte ar fi acoperite, cu siguranţă vei putea să înveţi repede. În concluzie, dacă descoperi aceste cuvinte cheie, ai putea scana mai uşor textul. În funcţie de tipul textului citit, acestea vor fi diferite, de la conjuncţii/prepoziţii, până la cuvinte specifice materiei.
Metode pentru a memora mai repede - citeşte cu voce tare
Dacă vrei să-ţi aminteşti un anumit lucru, atunci este indicat să povesteşti acel lucru unui prieten sau, oricât de ciudat ar părea, să repeţi cu voce tare ceea ce vrei să reţii, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Montreal.
Aşadar, persoanele care obişnuiesc să citească cu voce tare, lor sau prietenilor, au şanse mai mari de a reţine acea informaţie decât persoanele care citesc ,,în gând'', susţin cercetătorii. Această descoperire vine atât în ajutorul elevilor şi studenţilor, cât şi al oamenilor care pur şi simplu încearcă să-şi amintească anumite date sau informaţii.
La studiu au luat parte 44 de studenţi cărora li s-a cerut să citească anumite cuvinte pe un ecran. Subiecţii au fost instruiţi să citească acele cuvinte în gând, să articuleze şoptit cuvântul printr-o mişcare a buzelor, cu voce tare sau spuse cu voce tare altor persoane.
Cele mai bune rezultate le-au înregistrat studenţii care au spus acel cuvânt altei persoane, urmat de cititul cu voce tare.
,,Simpla articulare a cuvântului, fără a emite zgomote, creează o legătură senzomotorie care ne creşte capacitatea de a memora şi de a ne aminti, iar dacă această acţiune este corelată cu funcţionalitatea unui discurs, ne putem aminti chiar mai multe", a declarat profesorul Victor Boucher.
Metode pentru a memora mai repede - odihneşte-te!
După fiecare episod de învăţare, se recomandă somnul. Somnul de tip REM ajută creierul să asimileze lucrurile noi. Este ca şi cum am compara creierul cu un calculator căruia i-am da un restart ca să se înregistreze modificările în urma instalării unui program.
Somnul REM este o fază a somnului nostru. În timpul somnului REM un sfert din creier trimite informaţii celorlalte parţi care sunt de obicei stimulate de simţurile noastre. În medie, oamenii pot avea 4-5 faze REM pe noapte, fiecare durând cam 20 minute.