La o zi de la externare, s-a îmbolnăvit din nou

10 aprilie 2013   Dezvoltare personală

Eduard, un băieţel de aproape doi ani din Bucureşti, a contractat, când avea doar câteva săptămâni, un virus des întâlnit la nou-născuţi, rotavirus. Infecţia se transmite foarte uşor şi poate provoca deshidratare severă în cazul bebeluşilor. Diareea este cel mai întâlnit şi mai de temut simptom al bolii la copiii de până într-un an.

Eduard avea doar 24 de zile când Mihaela l-a dus la medicul pediatru pentru înscriere. Drumul la doctor a fost singura ieşire din casă a bebeluşului, care s-a şi îmbolnăvit de pneumonie. Mămica a trebuit să se interneze cu Eduard în spital, unde au stat şapte zile pentru tratament. S-a schimbat consistenţa scaunului

Lui Eduard nu-i fuseseră administrate mai multe vaccinuri, printre care şi pe cel contra rotavirusului. Fiind foarte mic şi slăbit din cauza pneumoniei, copilul a luat rapid virusul. „Spre sfârşitul internării, am observat câteva simptome şi am întrebat personalul medical dacă este normală schimbarea din culoarea scaunului. Am fost sfătuită să nu-mi fac griji. Mai mult, la camera de gardă mi s-a spus că nu are absolut nimic şi că putem merge acasă. După ei, trebuia doar să-i schimbăm laptele“, îşi aminteşte femeia. Mihaela începuse să se îngrijoreze, pentru că aflase că în spital era epidemie cu rotavirus.

Totuşi, la îndemnul personalului de la camera de gardă, Mihaela s-a dus acasă cu copilul. Boala însă începea să se manifeste. „Am văzut că i-a scăzut pofta de mâncare, adică de la 120 ml de lapte cât mânca la o masă, ajunsese să mănânce cam 20 de ml de lapte în şase ore. Era foarte puţin, ca să nu mai spun ce zgomote făcea burtica lui. La o zi după externare au început episoadele de diaree, aşa că am mers, din nou, la spital“, povesteşte Mihaela. Femeia simţea că nu poate face nimic.

Eduard gemea, nu avea poftă de mâncare şi părea vlăguit. Aşa că părinţii lui Eduard l-au dus la alt spital, în miezul nopţii. Mihaela a mai stat şapte zile internată cu Eduard din cauza infecţiei cu rotavirus. În tot acest timp, copilului i s-au administrat intravenos antibiotice şi substanţe pentru rehidratare. Periodic, îi erau schimbate perfuziile. ”După un timp, singurul loc în care i se mai putea pune perfuzie a fost în cap. Şi ca să-ţi vezi copilul cu perfuzii în cap nu este un lucru foarte uşor. Experienţa este una traumatizantă atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici. Ei nu ne pot spune cu cuvintele lor ce simt, ce simptome au. Iar tu ca părinte trebuie să-ţi dai seama ce anume vrea să-ţi comunice copilul tău, de ce suferă“, spune Mihaela.

Primele semne ale infecţiei cu virusul rotavirus sunt febra, vărsăturile şi episoadele dese de diaree apoasă. Se poate ajunge şi la peste zece până la douăzeci de scaune apoase într-o zi. Dacă bebeluşul tău are febră puternică de 39-40 de grade, varsă şi prezintă o stare accentuată de somnolenţă, atunci trebuie să mergi la medic.

Tratamentul gastroenteritei, cum se mai numeşte infecţia cu rotavirus, se efectuează în spital, unde copilul poate sta până la o săptămână, în funcţie de gravitatea bolii. Această infecţie poate produce o deshidratare severă şi, dacă nu este tratată la timp, poate avea consecinţe fatale.

Mai multe poveşti de la mămicile care au trecut prin experienţe asemănătoare sunt disponibile pe paginile www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ şi http://www.protejamcopilaria.ro/varicela/.

Mai multe