Gemeni operaţi în burta mamei
Intervenţiile intrauterine reprezintă, în unele cazuri, singura şansă pentru complicaţiile care apar în timpul celor nouă luni de sarcină. Aşa a fost şi pentru Ana Maria C. (31 de ani) din Bucureşti.
În urma unui control de rutină a aflat că gemenii identici pe care îi purta în pântec se dezvoltau inegal şi că fără o operaţie intrauterină nu putea duce sarcina la bun sfârşit. Realizată pentru prima dată în România, intervenţia cu laser a salvat viaţa celor doi bebeluşi care sufereau de un sindrom rar.
Bebeluşii de dezvoltau inegal
Fără ca lucrurile să fie stabilite, vestea sarcinii a fost un adevărat prilej de bucurie pentru Ana Maria şi Radu. Cu atât mai mult cu cât pe ecranul ecografului au apărut două inimioare care băteau simultan.
„Sarcina a fost neprogramată, obţinută natural, dar foarte dorită. Nu a fost o sarcina grea până la 18 săptămâni, când medicul a observat problema”, îşi aminteşte Ana Maria. În urma unui control de rutină, ea a aflat că bebeluşii se dezvoltau inegal din cauza unei complicaţii cunoscute sub numele de sindromul „transfuzor-transfuzat”.
Mai exact, unul dintre bebeluşi primea mai mult sânge prin intermediul placentei, iar celălalt prea puţin. De aceea, unul dintre ei avea o greutate mai mare, în timp ce celălalt era mai puţin dezvoltat.
Operaţia, singura şansă pentru Tudor şi Filip
La scurt timp după aflarea veştii, în cea de-a 20-a săptămână de sarcină, Ana Maria s-a internat pentru intervenţie şi pentru a se afla sub supravegherea medicului Hadi Rahimian.
Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este metodă de tratament prin care transferul deficitar de sânge dintre bebeluşi a fost întrerupt. Cu ajutorul laserului, medicul a coagulat vasele de sânge placentar dintre gemeni, astfel încât la fiecare dintre ei să ajungă fluxul de sânge normal, necesar pentru dezvoltarea lor.
„Chiar dacă până la aflarea diagnosticului sarcina a fost una uşoară, după operaţia intrauterină lucrurile s-au schimbat. Aşa cum era şi normal. A fost necesară mai multă disciplină din partea mea, dar şi grijă în privinţa activităţilor zilnice. A trebuit să mă odihnesc mai mult, ceea ce m-a făcut să pun pauză şi locului de muncă”, spune mămica.
Copiii s-au dezvoltat normal
La 34 de săptămâni de sarcină au venit pe lume Filip (2,4 kg) şi Tudor (1,9 kg), fără nici un fel de probleme. Având în vedere interveţia intrauterină şi riscurile aferente, cei doi au mai rămas în spital încă trei săptămâni doar pentru a le fi monitorizată starea de sănătate înainte de a fi daţi în grija mamei.
„Naşterea a fost un moment minunat. Am trăit cele mai fericite şi intense momente din viaţa mea atunci când mi-am văzut copiii pentru prima dată. Este sentimentul unic pe care mi-l voi aminti toată viaţa”, se mândreşte mămica. În ciuda obstacolelor pe care le-au avut, gemenii s-au dezvoltat normal şi au plecat acasă alături de părinţi încă înainte de a împlini o lună.
„Acum că a trecut totul cu bine, ne gândim la următorul copil. Ne mai dorim şi o fetiţă, dar suntem îngrijoraţi: dacă vin şi de această dată două?!”, spune Ana Maria.
Fără tratament, şansele de supravieţuire sunt de 30-40%
Sindromul transfuzor-transfuzat este o complicaţie prenatală în care bebeluşii primesc în mod diferit cantităţi de sânge placentar, ceea ce duce la dezvoltarea lor inegală.
Dacă nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii să moară în uter este foarte mare, de 60-100%, în special când afecţiunea este prezentă la mai puţin de 20 săptămâni de sarcină. Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este intervenţia care poate rezolva problema tranferului deficitar de sânge.
a se poate efectua de regulă între săptămânile 16-26 de sarcină, iar procedura durează 1-2 ore, în funcţie de numărul de vase care urmează să fie coagulate.
Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstretică-ginecologie, Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria”, Bucureşti