Gândurile pozitive te ajută să te vindeci mai repede

24 august 2016   Dezvoltare personală

Realizat de cercetătorii germani de la Universitatea din Marburg, studiul, citat de Agerpres, a implicat 111 de femei operate de cancer mamar. Chiar înainte de a începe terapia cu hormoni folosind medicamentul Tamoxifen sau inhibitorii de aromatază, cercetătorii au anunţat pacientele să se aştepte la efecte secundare.

Femeile cu temeri au avut rate mai mici de vindecare

Ei au descoperit că 29% dintre pacientele care s-au temut de efecte adverse importante au avut, 2 ani mai târziu, cea mai scăzută calitate a vieţii şi a ratei de acceptare a tratamentului.

Pe de altă parte, cele care nu s-au gândit la vreun efect secundar, 8% mai precis, şi cele care s-au aşteptat să aibă efecte secundare moderate (63%) au suportat mai bine tratamentul şi au raportat mai puţine neplăceri după 2 ani. Principalele efecte secundare ale terapiei hormonale sunt durerile articulare, creşterea în greutate şi bufeurile.

„Rezultatele noastre arată că aşteptările sunt un factor clinic relevant, care influenţează rezultatul pe termen lung al hormonoterapiei", a spus profesorul Yvonne Nestoriuc, specialist în medicină psihosomatică şi psihoterapie, care a condus acest studiu.

Cu toate acestea, ea recunoaşte limitele studiului, cum ar fi faptul că 40% dintre pacientele care au participat la testare au renunţat, probabil pentru ca aveau deja „aşteptări negative vis-a-vis de terapia cu hormoni“. Totuşi, specialista consideră că o schimbare a aşteptărilor înainte de tratament, cu ajutorul psihologilor, ar putea îmbunătăţi rezultatele terapiei cu hormoni. În prezent, ea conduce un nou studiu pentru a determina eficacitatea acestui tip de strategie.

Terapia hormonală este un tratament care completează sau se substituie chimioterapiei. Aceasta are ca scop limitarea riscului de recidivă prin inhibarea celulelor tumorale care primesc hormoni (estrogeni şi/sau progesteron).

Cum controlezi gândurile negre

Ca să scapi de gândurile negre, este important să vezi mereu partea bună a lucrurilor, să încerci să gândeşti pozitiv şi să nu te impacientezi. De asemenea, este indicat să-ţi păstezi calmul în orice situaţie, căci te ajută să te concentrezi mai bine.

Caută să-ţi ocupi timpul cu activităţi relaxante: citeşte o carte, uită-te la un film, mergi la cumpărături.

Sportul este, de asemenea, de mare ajutor în astfel de situaţii, căci ajută la eliberarea de hormoni care-ţi dau o stare de bine.

Mai multe