Fiţi generoşi, dar cu limite!
Ce este o persoană altruistă? Pe scurt, altruismul înseamnă să fim generoşi fără să pretindem orice fel de beneficii în schimbul generozităţii noastre.
O modalitate simplă şi la îndemâna oricui de a evalua dacă a dat dovadă de amabilitate autentică sau doar i-a fost greu să spună „nu”, este însuşi sentimentul de frustrare ce vine împreună cu gestul amabil.
Cert este că suntem educaţi încă de foarte mici să ne purtăm şi să vorbim frumos sau să fim politicoşi cu cei din jur. Însă unii dintre noi ajungem să fim atât de generoşi încât uităm de propriile nevoi şi chiar de propria persoană.
Unul dintre motivele, şi poate cel mai important, pentru care există tendinţa de a ne „anula” propriile nevoi de iubire, de apartenenţă şi afiliere, este iluzia că punându-ne la dispoziţia celorlalţi, credem în mod eronat că vom obţine ceea ce ne lipseşte. De aceea este o limită foarte sensibilă între obsesia de a fi acceptaţi sau aprobaţi cu orice preţ şi generozitatea autentică.
Comportamentul amabil, altruist încetează să mai fie unul pozitiv şi poate chiar să devină distructiv în momentul în care se transformă în principala sursă de a obţine satisfacţie şi apreciere din relaţiile cu cei din jur şi atenuează până la dispariţie contactul cu propriile nevoi şi cu modul direct de satisfacere a acestora. Altruismul este lăudabil atât timp cât nu treci peste valorile şi limitele tale în faţa celorlalţi.