Dovedit ştiinţific: ce nu ştiai despre dragoste
Mai mult decât atât, dragostea are o varietate de sensuri, iar minunatul sentiment este rezultatul unui cumul de emoţii.
Iată câteva lucruri inedite despre dragoste susţinute chiar de ştiinţă!
Îmbrăţisările au acelaşi efect neurologic precum calmantele
Nu mai este nici un secret faptul că îmbrăţişările sau aşa zisele ,,giugiuleli'' cu persoanele iubite ne fac mai fericiţi şi mai relaxaţi. Cercetătorii au studiat efectele acestui fenomen dincolo de starea de bine ce se instalează în urma îmbrăţişărilor şi au dovedit ştinţific că acestea au un rol benefic asupra sănătăţii.
Atunci când eliberează oxitocină, corpul uman simte mai puţină durere. Oxitocina ajută muşchii să se relaxeze, aşadar mai puţină durere. De asemenea, îmbrăţişările sau atingerile ne fac mai puţin anxioşi şi ne asigură un somn mai odihnitor.
Starea de îndrăgostire este similară cu starea indusă de consumul de cocaină
Ştiinţa arată că îndrăgostirea creează o stare unică de euforie, timp în care sunt eliberate mai multe substanţe chimice ce stimulează simultan nu mai puţin de 12 zone ale creierului.
Ţinutul partenerului de mână înlătură durerea, stresul şi chiar frica
Te-ai gândit vreodată de ce atunci când suntem supăraţi, stresaţi sau speriaţi primul lucru pe care îl facem în mod instinctiv este acela de a caută mâna partenerului? Sau de ce atunci când persoană pe care o iubim este supărată avem tendinţa în mod instinctiv de a o lua de mâna? Conform unui studiu realizat de James Coan, profesor în psihologie şi neuroştiinţă de la Universitatea din Virginia, răspunsul nu se află în degetele noastre, ci în creierele noastre.
Vizualizarea fotografiei persoanei iubite face durerea să dispară
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că privitul unei fotografii ale persoanei iubite alină imediat durerile.
Fericirea este contagioasă
Oamenii tind să se ,,agaţe'' de fericire, astfel că persoanele care emană fericite atrag persoane care vor fi fericite, la rândul lor. De asemenea, zâmbetul poate fi contagios.
Oamenii găsesc dragostea în situaţii periculoase
Persoanele care se întâlnesc în situaţii periculoase, mai degrabă decât într-un context relaxat, sunt mult mai predispuse să se îndrăgostească.
Inimile persoanelor îndrăgostite se sincronizează
Studiile au demonstrat că ritmul inimii a două persoane îndrăgostite se sincronizează în 3 minute, după ce acestea se privesc ochi în ochi.
Ştiai că...
Atunci când eşti atras de cineva, ai pupilele dilatate?
Nevoia de a te îndrăgosti este identică cu nevoia biologică de a face sex sau de a te hrăni?
Animalele cunosc sentimentul de dragoste: lupii, albatroşii şi chiar termitele îşi găsesc un partener pe viaţă.