Diferenta dintre psiholog si psihiatru - la cine apelezi la nevoie

3 mai 2019   Dezvoltare personală

Viata haotica si stresul isi pun amprenta asupra starii noastre psihice. Asa se face ca multi se confrunta cu stari de tristete, teama, atacuri de panica sau sentimente de esec. Pentru ca cei care au astfel de stari isi pierd stima de sine si increderea intr-un viitor mai bun, o solutie ar fi apelarea la un psiholog sau psihiatru.

O prima diferenta dintre psiholog si psihiatru

Intre psiholog si psihiatru exista o deosebire de formatie universitara si postuniversitara. Psihologul trebuie sa urmeze cursurile unei facultati de psihologie, unde studiaza mintea umana, apoi isi obtine atestatul de libera practica. Psihiatrul este un medic care a urmat cursurile unei facultati de medicina, apoi s-a specializat in psihiatrie. Ambii pot deveni psihoterapeuti prin specializarea din scoala de psihoterapie pe care au ales-o.

Psihiatrul evalueaza si trateaza tulburarile psihice

Desi obiectul de activitate al celor doi specialisti este omul, ei il studiaza din perspective diferite. Aceasta fiind o a doua diferenta dintre psiholog si psihiatru. Psihiatrii sunt medicii instruiti, care pot identifica si trata tulburarile pshice. Cand simptomele fizice au ajuns sa afecteze activitatile zilnice ale pacientilor, ei pot prescrie medicamente, pentru fiecare afectiune psihica in parte, precum tulburarea bipolara si schizofrenia. Acestia pot solicita si interpreta rezultatele testelor psihologice, tomografiei computerizate (CT) si testelor de chimie clinica pentru a ajuta la intelegerea afectiunii unui pacient. Psihiatrii diagnosticheaza tulburarile psihice, deoarece expertiza lor se concentreaza asupra dezechilibrelor chimice care au loc la nivelul creierului.

Psihologul trateaza suferinta emotionala

Psihologii ofera doar psihoterapie si se concentreaza pe identificarea si tratarea tulburarilor de sanatate mintala prin mijloace non-medicale (adica terapia prin vorbire). In plus, acestia efectueaza si teste psihologice, esentiale in evaluarea starii mintale a unei persoane si gasirea celui mai eficient tratament.

Cand stii ca ai nevoie de psiholog sau de psihiatru?

Cand simti ca esti la pamant, cand te simti coplesit de problemele zilnice si, in special, atunci cand nu mai reusesti sa-ti duci la indeplinire sarcinile zilnice, ar trebui sa ajungi in cabinetul specialistului. Ajutorul psihiatrului primesti cand te confrunti cu scaderea atentiei, cand te confrunti cu o lipsa mare de confruntare, cand ai stari de neliniste fara un temei in spate, cand esti mai mereu nervos, obosit, cand nu poti sa dormi. La psiholog ajung, de regula, cei care intampina tot felul de dificultati care apar cand isi schimba serviciul, isi muta domiciliul in alt oras, cand pierd pe cineva drag, dar si atunci cand au probleme in relatia de cuplu. La psiholog mai vin si cei cu probleme de comportament, cu dificultati de invatare, cu depresie si cu anxietate. Si cand te confrunti cu episoade frecvente de tristete, anxietate, neputinta ori daca esti pesimism, ai ganduri de suicid ar trebui sa cauti ajutor specializat.

Citeste mai multe despre diferenta dintre psiholog si psihiatru mai jos:

Psiholog sau psihiatru? Când este cazul să cerem ajutor specializat

De ce este bine sa mergi la psiholog

Mai multe