Cum treci peste moartea cuiva drag

28 septembrie 2016   Dezvoltare personală

Când pierzi o fiinţă dragă, brusc sau după o suferinţă îndelungată, simţi că nimeni nu înţelege prin ce treci, îţi tot repeţi „de ce mi se întâmplă mie una ca asta?“ sau „nu pate fi adevărat“. Vei simţi teamă, durere, frică, revoltă. Potrivit psihoterapeutului Lena Rusti, intri într-un proces de lucru cu suferinţa, travaliul de doliu, care durează, în funcţie de fiecare persoană în parte, luni sau ani de zile.

Nu face lucruri doar pentru că spun ceilalţi

În astfel de momente de încercare, apropiaţii îţi vor da tot felul de sfaturi. Nu te forţa să faci lucruri pe care nu le simţi. Probabil vei simţi furie şi neputinţă, iar în aceste momente poţi găsi alinare într-un lucru care îţi face bine: poţi merge la biserică, poţi citi sau poţi să îţi iei un animal de companie. Dacă simţi nevoia să plângi, plângi, nu trebuie să îţi reprimi sentimentele.

Nu te izola

Mulţi din cei care suferă după moartea cuiva drag au tendinţa de a se îndepărta de prieteni, de cunoscuţi, chiar şi de familie. „Tendinţa de a ne izola apare mai ales atunci când nu suntem pregătiţi să negociem cu pierderea şi vrem să rămânem în bula noastră de durere, căci ea devine cea mai importanta legătura cu cel pierdut“, spune Lena Rusti. Izolarea nu face decât să prelungească suferinţa, de aceea, este important să te deschizi către familie, către prieteni şi să accepţi sprijin, să vorbeşti cu cineva. Ia în considerare că uneori poate fi mai uşor să vorbesti cu un necunoscut decât cu cei pe care îi ai mereu în jurul tău.

Cum poţi oferi ajutor cuiva care suferă

Poate cel mai important lucru, cel puţin în faza de început, este să nu-i spui persoanei în cauză „ştiu cum te simţi“, „o să treci peste asta“. Caută să fii acolo, observând ceea ce are nevoie, nu ceea ce simţi tu nevoia de a oferi. „Dacă eşti îngrijorat pentru el, spune-i. Dacă îţi pare rău că suferă, spune. Dă ocazia persoanei respective să vorbească, întreabă cum se simte şi ascultă“, spune psihoterapeutul Lena Rusti.

Sfat

Nu te gândi că, dacă te simţi mai bine, înseamnă că-l trădezi pe cel pe care l-ai pierdut sau că îl uiţi. Este doar mersul firesc al vieţii.

Sfatul specialistului

Lena Rusti, psihoterapeut

Acceptă că poţi avea stări diferite. Unele persoane asociază starea de bine cu vinovăţia evită să iasă din tristeţe, pentru că au reguli morale care le dictează ca ar trebui să simtă într-un anume fel. Dă-ţi timp de suferinţă, însă încearcă să revii, încet la mersul firesc al vieţii. A te retrage profesional şi social în urma pierderii cuiva drag aduce riscul izolării şi al prelungirii perioadei de doliu. A accepta că o persoană dragă nouă a murit nu înseamnă nici a trăda, nici a uita. Ia în considerare să vorbeşti despre durerea ta într-un cadru profesional (cu un psihiatru, psihoterapeut, grup de suport) dacă simţi că nu poţi face faţă singur situaţiei.

Mai multe