Cum să fii fericit în fiecare zi VIDEO
Cine nu-şi doreşte să fie fericit zi de zi? Unii condiţionează fericirea şi cred că pot fi fericiţi doar dacă sunt într-o relaţie de iubire. Alţii vor foarte mulţi bani şi o carieră impresionantă. Puţini ştiu însă de fapt că fericirea stă în lucruri mărunte.
Hormonul fericirii
În creier există nişte substanţe cu care suntem înzestraţi, serotonina, dopamină. Când nivelul serotoninei e la cote minime atunci suntem trişti, scade stima de sine şi devenim anxioşi, poate chiar depresivi. Atunci totul poate părea de nerezolvat şi „Nu“ va suna adesea pe buzele celor cu deficit de serotonină.
Dar, nu numai dezechilibrul chimic de la nivelul creierului cauzează această stare de nefericire ci şi stresul prelungit, bolile, supărările, traumele au un rol major.
Triptofanul
Este un neurotransmiţător care transmite impulsuri nervoase, fiind responsabil cu menţinerea unei stări de bine. Tot această element chimic te ajută să dormi bine. Pe termen lung, lipsa serotoninei poate duce la declanşarea stării de iritabilitate, a depresiei, a tulburărilor obsesiv compulsive.
Consumă alimente bogate în triptofan pentru a stimula producţia de serotonină. Acesta este un aminoacid esenţial în biosinteza enzimelor, proteinelor, serotoninei, melatoninei. Cu alte cuvinte el, alături de vitamina B6, nicotinamida, magneziu este folosit de creier pentru a produce serotonina. Corpul nu îl poate produce şi trebuie obţinut din dietă. Este precursorul serotoninei.
Sfat
Consumă ouă, peşte, linte, carne de pui sau curcan, ananas, nuci, migdale, ciocolată amară, brânză, seminţe de susan, soia, banane, prune etc. Poţi prepara salate cu uleiuri esenţiale bogate în acizi graşi de tip Omega 3: ulei din seminţe de canola (tip de rapiţă), de in, de struguri.
Lumina naturală şi mişcarea
De asemenea, pentru obţinerea unei stări de bine este indicat să stai cel puţin 30 de minute afară, la soare. De altfel, mersul pe jos şi exerciţiile fizice îţi pot readuce zâmbetul pe buze şi să îţi confere o atitudine pozitivă. Posibil ca toate lucrurile care ţi se păreau atât de negre să le vezi acum într-o altă lumină.
Dacă ai rude la ţară ai putea merge să schimbi aerul de oraş cu unul proaspăt şi ţi-ar fi util să faci ceva în grădină, spre exemplu să pui răsaduri sau să plantezi un copăcel. Înconjoară-te tot timpul cu oameni cu energie pozitivă, de asemenea şi prezenţa copiilor te poate încărca cu o stare minunată, începând să zâmbeşti. O plimbare desculţă prin iarbă te-ar binecuvânta cu un surâs, dar şi practicarea regulată a meditaţiei.
Ştiai că în urma unui studiu s-a ajuns la concluzia că persoanele aflate în relaţii stabile, de calitate, dar şi cei care aparţineau unor grupuri de prieteni cu care îşi petreceau timpul liber, fără conflicte erau mult mai fericiţi în comparaţie cu persoanele singure?