Cum ne apărăm de agresiunea verbală
Violenţa verbală se bazează pe cuvinte depreciative, porecle, insulte, critici, respingere, ameninţare, învinuire, sarcasmul, ridicarea vocii şi în cele mai grave cazuri este doar un început şi un singur pas până la violenţa fizică.
Un astfel de comportament poate lăsa urme destul de profunde şi uneori mai dureroase decât violenţa fizică, chiar dacă cea din urmă este mult mai vizibilă.
O formă clară de abuz
Prin intermediul acestui mod de exprimare cuvintele devin arme traumatizante.
Studiile au demonstrat că abuzul chiar şi de natură verbală este la fel de nociv precum cel fizic sau sexual. Deşi impotriva acestei manifestaţii nu există legi care să protejeze, efectele dăunătoare ale acesteia sunt vizibile. Cicatricile interioare favorizează victimei scăderea stimei de sine, apariţia atacurilor de panică a stărilor de anxietate sau chiar depresie. Nu te gândi că fugind de realitatea dureroasă lucrurile se vor schimba la un moment dat.
Citeşte şi: Copiii învaţă sensul cuvintelor încă de la şase luni
Când copiii asistă la un act de violenţă verbală
Cuvintele îi dor pe copii cel mai tare pentru că vin de la oamenii care i-au dat viaţă, singurii în care au încredere şi care le pot influenţa dezvoltarea personală. Nu degeaba există vorba din popor conform căreia primii 7 ani de acasă sunt cei mai importanţi pentru conturarea adultului viitor.
Cuvintele dure, jignitoarea îi fac pe copii să se închidă în ei, să devină temători, sau în cel mai grav caz să creadă că asta este normalitatea şi în viitor vor copia comportamentul pe care l-au văzut în casă.
Comportamentul antisocial, stările depresive şi atacurile de panică, lipsa valorilor morale şi a afecţiunii se impregnează atât de profund în subconştientul copilului încât această formă agresivă o va experimenta pe animalele de companie colegi de clasă, devenind astfel o normalitate cruntă.
Cum scăpăm de acest tip de violenţă
În primul rând trebuie să ştii că nu eşti singur şi atâta timp cât ceri ajutorul sigur îl vei primi. Este vital să discuţi cu apropiaţii tăi, să nu te închizi în tine. La orice formă de agresiune indiferent cât de mică nu trebuie să treci cu vederea. Respectul nu se impune prin violenţă nici fizică şi nici psihică.
O persoană care nu te respectă astăzi nu se va răzgândi mâine. Chiar dacă uneori oamenii cu acest tip de comportament sunt oameni dragi ţie, expunerea pe termen lung la un astfel de comportament te va afecta psihic.
Citeşte şi: Bătaia NU este ruptă din rai! Salvează-te!
Îndepărtează-te cât mai mult de oamenii cu astfel de comportament, şi nu uita că atunci când oferi ajutorul cuiva este important ca persoana respectivă să îşi dorească să fie ajutată pentru ca muncă să nu fie în van.
În cazul în care agresiunea verbală este însoţită şi de cea fizică, există centre de adăpost unde poţi găsi susţinere şi protecţie, şansa la o nouă viaţă linistită.