Cum îţi afectează sănătatea lipsa banilor

12 mai 2016   Dezvoltare personală

Zeci de mii de persoane au participat în total la studiile realizate prin chestionare, în laborator sau prin consultarea unor baze de date oficiale. Astfel, au fost puse în evidenţă două lucruri.

În primul rând, s-a constatat că nesiguranţa economică constituie un factor de risc pentru dureri fizice şi reduce pragul de toleranţă a durerii. În al doilea rând, persoanele aflate într-o situaţie financiară dificilă consumă mult mai multe medicamente împotriva durerilor, au mai arătat oamenii de ştiinţă, potrivit Agerpres.

Această legătură este observată în caz de nesiguranţă financiară personală (mai ales şomaj) şi într-un context mai general de insecuritate economică (de exemplu ţară în criză), fie actuală, fie previzibilă. Efectele constau în stres şi anxietate, consecinţele nefaste întărind sentimentul de pierdere a controlului. Aceste efecte psihologice se traduc prin manifestări fizice, respectiv dureri.

Autorii susţin că lucrările lor arată că este vorba de o asociere „solidă“.

„Nesiguranţa economică facă rău la modul propriu“, afirmă ei. O pistă de cercetare pentru atenuarea acestor efecte ar putea fi tehnicile de gestionare a stresului.

Banii, motiv de ceartă în cuplu

Mai multe studii au scos la iveală şi faptul că banii sunt cel mai des motiv de ceartă în cele mai multe cupluri. Disputele apar mai ales din cauza neajunsurilor sau dacă unul dintre parteneri este mai cheltuitor decât celalalt.

De asemenea, pot apărea certuri care au ca motiv finanţele şi atunici când unul dintre parteneri este mai zgârcit din fire şi îi poate interzice celuilalt să cumpere lucruri care în viziunea sa costă prea mult.

Ca să evitaţi certurile care încep de la bani, cel mai bine este ca la începutul fiecărei luni, să faceţi un buget de cheltuieli.

Mai multe