Cum arată dragostea, în viziunea oamenilor de ştiinţă
Astfel, din motive biologice şi culturale, majoritatea dintre noi avem tendinţa să credem că avem nevoie de o poveste de dragoste pentru a ne simţi cu adevărat împliniţi. Totuşi, în realitatea, dragostea resimţită nu este neapărat o stare ce nu se poate schimba, dimpotrivă. O relaţie de dragoste de lungă durată nu este automată, ea cere multă implicare, altruism, precum şi acceptul de a fi vulnerabil.
Iată, aşadar, câteva informaţii despre ce este şi nu este dragostea, în viziunea oamenilor de ştiinţă!
Dragostea nu este sinonimă cu pasiunea sau dorinţa
Atracţia fizică este un factor important în orice relaţie, însă dragostea emoţională nu este sinonimă cu dorinţa. Este şi motivul pentru care aventurile de o noapte nu durează, în cele mai multe dintre cazuri.
De altfel, oamenii de ştiinţă au scanat creierele umane în timp real pentru a determina în ce condiţii se manifestă emoţii precum dorinţa şi dragostea: dragostea apare în zona creierului legată de empatie şi îngrijire, în timp ce dorinţa se manifestă în zona de motivare/recompense.
Dragostea poate fi atât un sentiment de moment cât şi o stare de spirit
Studii recente confirmă faptul că dragostea este resimţită ca o stare de comuniune, astfel că în acest moment de conexiune profundă, persoanele îndrăgostite îşi sincronizează expresiile faciale, gesturile şi chiar ritmul fiziologic.
De asemenea, dragostea poate fi o stare emoţională în care ne pasă pentru binele aproapelui, în care simţim durerea altor persoane sau chiar motivaţia de a alina duferinţele celorlalţi.
Construirea unei relaţii de lungă durată cere implicare şi dăruire
Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu aprofundat al relaţiile de dragoste de lungă durată, astfel că au identificat câteva modele comportamentale care au contribuit la succesul relaţiei: atunci când nu sunt împreună, partenerii se gândesc unul la celălalt într-un mod pozitiv, cuplul se încurajează şi se sprijină reciproc atunci când vine vorba de dezvoltarea personală şi se angajează în experienţe comune în care se pot descoperi pe ei înşişi.
Dragostea este benefică pentru sănătate
Numeroase studii susţin că o relaţie de dragoste de lungă durată este benefică pentru sănătate, în timp ce singurătatea şi lipsa contactelor sociale pe o perioadă îndelungată au ca efect diminuarea duratei de viaţă, la fel ca şi fumatul.