Ce relaţie ai cu banii?

14 septembrie 2015   Dezvoltare personală

Faci parte din categoria oamenilor care obişnuiesc să pună bani deoparte, pentru zile negre sau îţi place să-ţi cumperi tot felul de lucruri, doar pentru că eşti atras de ele, şi nu fiindcă ai nevoie de ele?

Banii reprezintă resursele noastre şi tot ei reflectă multe aspecte ale personalităţii nostre. Pentru unii, ei sunt o „unealtă“ care îî ajută să se impună în cadrul cuplului, de pildă, sau sunt o fomră de protecţie, de siguranţă.

Cheltuitorul

Obişnuieşti să cheltuieşti sume mari de bani pe produse alimentare, de consum şi haine, chiar dacă nu ai nevoie de ele? Le achiziţionezi doar pentru că-s la modă? Specialiştii spun că indivizilor care cheltuiesc foarte mult le place să fie poseorii unor lucruri, deoarece acest lucru le dă un sentiment de siguranţă şi-i face să se simtă apreciaţi.

Pentru aceştia este mai important să obţină acele lucruri şi nu neapărat să le deţină, căci pe unele nici nu le va folosi. Mai mult decât atât, ei cheltuiesc sume foarte mari de bani pentru a fi apreciaţi, recunoscuţi şi iubiţi de alţii. Sunt de părere că doar făcând cadouri pot câştiga afecţiunea celor din jur.

Citeşte şi:

- Cum eviţi certurile de la bani

- Număratul banilor ne scapă de durere

Economul

Este opusul cheltuitorului. Acesta ţine socoteala plăţilor, este cumpătat, meticulos şi-şi face griji pentru ce cheltuieli trebuie să facă în viitor.

Este un strângător care-ţi păstrează banii pentru zile negre şi care face achiziţii doar dacă acestea sunt absolut necesare, fără a se împrumuta. Se tem să nu ajungă să aibă datorii, iar cand trebuie sa ia o decizie, ezită, găsind contraargumente.

Zgârcitul

De fiecare dată când trebuie să plăteşti ceva simţi că se rupe ceva din tine? Psihologii spun că acesta este un comportament tipic celor zgârciţi. Aceştia percep gestul de a cheltui ca pe o formă de distrugere de sine. Se spune că avarii îşi îngroapau averea la rădăcina arborilor, deoarece credeau că în felul acesta vor avea bani şi în viitor.

Specialiştii spun că această frică de a nu rămâne fără bani poate trăda o mare nesiguranţă interioară, suferinţă ce poate ascunde o copilărie tristă, încercată de greutăţi.

Datornicii

Sunt cei care nu ţin evidenţa banilor, a chletuielilor şi nici nu-şi înregistrează veniturile. Cheltuiesc foarte mult şi-şi dau seama că nu mai au bani când e deja prea târziu şi pentru a supravieţui împrumută bani.

Nu sunt interesaţi să investească, sunt foarte calmi când risipesc banii şi nu se gândesc la ziua de mâine.

Investitorii

Se gândesc constant la a obţine cât mai mulţi bani. Sunt foarte conştienţi de situaţia lor financiară şi încearcă să-şi mărească fondurile. Sunt hotărâţi să renunţe la consumul personal, în favoarea investiţiilor, pentru a avea pe viitor cât mai mulţi bani. Se gândesc la fiecare pas pe care-l fac şi nu se tem să-şi asume riscuri atunci când apar oportunităţi. Valentina Andrei, psiholog, 0727.35.35.28, andrei.valentina@gmail.com

Gestionarea eficientă a banilor se structurează de timpuriu, din felul în care copilul învaţă în familie să îşi gestioneze resursele şi să se raporteze la nevoile sale.

Aceste nevoi pot fi confundate uşor cu dorinţele, însă între ele există o delimitare clară: mănânc o porţie de mâncare pentru că îmi este foame reprezintă o nevoie, care se cere împlinită cu necesitate; în schimb, aş vrea să mănânc un anumit fel de mâncare reprezintă o dorinţă care nu se cere împlinită cu necesitate şi poate fi amânată până în momentul potrivit împlinirii ei.

La fel şi cu banii de care dispun la un moment dat – am nevoie de o pereche de pantofi potriviţi cu vremea de afară sau îmi doresc o pereche de pantofi care să se asorteze cu sacoul cel nou.

În procesul de educaţie ar trebui să se regăsească cu necesitate şi educaţia financiară – să îmi conştientizez nevoile, să le prioritizez şi să îmi gestionez cu atenţie resursele, astfel încât să îmi pot satisface atât nevoile, cât şi dorinţele.

Mai multe