Alexandra şi Sebastian, visul devenit realitate

17 iunie 2013   Dezvoltare personală

„Povestea noastră nu e cu mult diferită de poveştile altor cupluri infertile, ce diferă sunt micile detalii”, mi-a spus Alina încă de la începutul discuţiei. De povestea lor am aflat la una din conferinţele de presă ale Asociaţiei SOS Infertilitatea, un grup de voluntari care se luptă, fie care au câştigat, la rândul lor, lupta cu infertilitatea. Povestea familei formate din Alina şi Sebastian a început în 2008. „Am făcut nunta pentru că ne-am hotărât că a venit vremea să devenim părinţi. La sfârşitul anului, băteam deja la uşile cabinetelor de ginecologie, încercând să aflăm de ce nu se întamplă minunea”, povesteşte Alina.

«Am ales să luptăm!»

La scurt timp după ce au căutat răspunsuri la specialişti, Alina a început şi procedurile de reproducere umană asistată. Totul a decurs conform planului stabilit de medic: monitorizări ecografice şi stimulare ovariană. Pentru ea şi Sebastian anul 2009 a început şi cu alte veşti proaste. Au aflat că nu doar Alina are probleme de fertilitate, Sebstian fiind diagnosticat cu oligospermie (număr insuficent de spermatozoizi), afecţiune considerată una dintre principalele cauze de infertilitate masculină. În cazul lor a fost vorba de infertilitate mixtă. „Atunci am început să conştientizăm că lupta pentru un copil nu o să fie uşoară şi probabil nici foarte scurtă. Când ajungi în situaţia de a te lupta cu infertilitatea ai de ales: fie eşti puternic, fie eşti slab şi te resemnezi sperând într-o minune. Noi am ales să luptăm, să ne maximizăm şansele”, îşi aminteşte Alina. În încercarea de a se informa cât mai bine au intrat în contact cu alte cupluri pe forumul SOS Infertilitatea. Aici, ei au reuşit să găsească susţinerea şi înţelegerea de care aveau nevoie.

Mai multe încercări nereuşite

Lupta cu infertilitatea este una „crâncenă”, aşa cum o numeşte Alina. O luptă care „răpeşte” cam toate resursele: afective, financiare. „Ajungi să nu mai fii înţeles de cei din jur. Banii şi concediile ajung să fie programate în funcţie de următoarea procedură, păstrate integral pentru o investigaţie, pentru o inseminare artificială sau o fertilizare in vitro”, povesteşte Alina. Până în anul 2011, cei doi şi-au plătit singuri toate costurile pentru medicaţia şi procedurile efectuate, nu puţine la număr. Din 2008, Alina a trecut prin trei inseminari artificiale şi alte trei tentative de inseminare nefinalizate, o sarcină obţinută pe ciclu monitorizat, pierdută în primul trimestru, o fertilizare in vitro reuşită, dar, din păcate, sarcina a fost pierdută mai târziu. „Eram un cuplu tânăr, cu venituri medii, bani de proceduri de reproducere umană asistată chiar nu aveam, pe lângă chirie, maşină, cheltuieli lunare administrative. Aşa că am apelat din start la credite”, spune Alina.

«La ecograf au apărut două inimioare»

Prin intermediul forumului şi a altor cupluri, Alina şi Sebastian au aflat în 2011 de Subprogramul pentru Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer, creat şi finanţat de Ministerul Sănătăţii, la iniţiativa Asociaţiei SOS Infertilitatea. „Astfel, asociaţia a devenit în cazul nostru zâna cea bună şi unica şansă prin care puteam deveni părinţi. Deşi aveam un dosar aprobat chiar din prima rundă de dosare, la clinica din Cluj, am renunţat la el. Aveam nevoie pentru procedură şi de tehnica de injectare intracitoplasmatică a spermei, iar în perioada aceea clinica din Cluj nu avea aparatura necesară”, continuă Alina. La începutul lui 2012 Alina şi Sebastian au redepus dosarul la una dintre clinicile incluse în suprogram, din Timişoara. Aici, cei doi au întâlnit echipa de medici care i-au ajutat să-şi vadă visul împlinit. „Aici am întâlnit o echipă extraordinară de medici, empatici, dedicaţi. Am reuşit să rămân însărcinată, iar în a şaptea săptămână de sarcină, surpriza a fost şi mai mare când am descoperit şi a doua inimioară pulsând pe monitorul ecografului”, povesteşte Alina.

Părinţi după cinci ani de aşteptări 7 ianuarie 2013 este ziua în care visul Alinei şi a lui Sebastian a devenit realitate: Alexandra şi Sebastian au apărut pe lume. O realitate la care abia îndrăzneau să viseze după cei aproape cinci ani de luptă cu infertilitatea. „Nu puteam reuşi fără fetele cu inimi mari de la asociaţie, cele care ne-au oferit mereu o vorbă bună, dar şi şansa de a reuşi. De când au apărut pe lume copilaşii noştri zâmbim în fiecare zi! Suntem împliniţi. Avem două minuni în viaţa noastră care ne fac să gândim că a meritat tot ceea ce am îndurat în ultimii ani”, mi-a mărturisit Alina.

«Bebeluşii Suprogramului»

În cea de-a doua jumătate a anului 2011 au fost efectuate primele fertilizări in vitro cu finanţare parţială de la stat, iar la jumătate anului 2012 au început să se nască „Bebeluşii Suprogramului”. În cadrul subprogramului s-au născut aproximativ 180 de copii şi sunt în evidenţă alte 120 de sarcini. Mai multe informaţii se pot găsi pe site-ul www.vremcopii.ro.

Mai multe