Somnul combate depresia

22 septembrie 2017   Depresie

Somnul este important pentru sănătatea fizică şi mentală. Astfel, o cantitate potrivită de somn ajută corpul şi mintea să se odihnească şi să se încarce cu energie. Specialiştii în domeniu recomandă să dormi 6-8 ore pe noapte.

Faptul că nu dormi suficient poate duce la o lipsă de concentrare şi de energie, la o stare de iritabilitate şi poate slăbi sistemul imunitar. Pe termen lung, dificultăţile de somn pot contribui la problemele de sănătate mentală cum sunt depresia şi anxietatea.

Rutina de somn

Stabileşte-ţi o rutină a somnului pe care să o respecţi cu stricteţe. E bine să te culci cât mai devreme şi să te trezeşti pe cât posibil la aceeaşi oră.

Renunţă la timpul petrecut în faţa televizorului sau a calculatorului, te poate ajuta să adormi mai repede şi să te odihneşti mai bine.

Este bine să eviţi mesele prea copioase, consumarea de băuturi cofeinizate şi chiar a celor alcoolice. Orice exces dăunează calităţii somnului.

Aeriseşte bine camera, fără lumină prea puternică. Temperatura potrivită a camerei te poate ajuta să ai un somn uşor şi odihnitor.

Cel mai important stadiul al somnului este în partea a doua a nopţii.

Insomnia şi depresia

Insomnia implică dificultatea de a menţine somnul sau de a avea un somn odihnitor, de calitate. Dacă această problemă se manifestă mai mult de 3 zile pe săptămână, pentru o perioadă de cel puţin o lună sau mai mult, atunci pot apărea simptome ale depresiei şi anxietăţii. Dacă te simţi tristă aparent fără niciun motiv, dacă te simţi descurajată şi lipsită de putere, dacă nu te mai interesează nicio actvitate care odinioară îţi făcea plăcere poţi traversa un episod depresiv.

Alte semne sunt oboseala permanentă, sentimentele de vinovăţie sau inutilitate, dar şi insomniile. Oboseala cronică poate altera calitatea somnului.

Câteva plante pentru a avea un somn liniştit şi odihnitor:

Teiul

Florile de tei destind, calmează şi induc un somn liniştit. Uleiul volatil din florile de tei are o acţiune relaxantă şi sedativă. Pentru a prepara ceaiul este suficient să laşi patru-cinci flori de tei la infuzat timp de 5 minute.

Talpa-gâştei

Are o acţiune antispasmodică şi sedativă, fiind indicată în cazul tulburărilor de ritm cardiac şi a insomniei. Datorită efectelor tonice, poate fi utilizată şi ca remediu împotriva stărilor depresive. Se administrează sub formă de infuzie: două linguri de plantă la o cană de apă clocotită.

Valeriana

Este una dintre cele mai folosite plante pentru tratamentul tulburărilor de somn. Acţiunea ei tranchilizantă o recomandă în tratarea nervozităţii şi a stresului, dar şi pentru destinderea organismului şi ameliorarea somnului. Încearcvă tinctura de valeriană, pe care o prepari din 20 gr. rădăcini de plantă, lăsate la macerat timp de opt zile, în 100 ml de alcool de 70 de grade. După macerare, ia câte 15-20 de picături, de trei ori pe zi. Indicat este şi ceaiul care se prepară prin infuzarea unei linguriţe de plantă pentru trei-patru minute într-o cană de apă fierbinte.

Află AICI la ce boli eşti predispus dacă nu dormi suficient

Insomnia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, aproximativ unul din trei oameni confruntându-se cu tulburări ale somnului. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii, mai ales dacă au trecut de 40 de ani.

Mai multe