Simptome mai puţin cunoscute ale depresiei

9 septembrie 2015   Depresie

Depresia este, de fapt, o tulburare mintală care afectează tot corpul. Intensitatea diferă de la o persoană la alta şi se poate manifesta diferit la aceeaşi persoană de-a lungul timpului. Pentru că depresia poate fura săptămâni, luni şi chiar ani din viaţa unui om.

Pe lângă simptomele clasice - tristeţe persistentă, un sentiment inexplicabil de goliciune sufletească sau pesimism - depresia se poate insinua în viaţa noastră fără ca uneori să conştientizăm semnalele pe care ni le transmite. Iată cum recunoşti depresia!

Dureri de cap şi probleme digestive

Stările intense de tristeţe se pot manifesta prin dureri de cap sau sub forma a diverse afecţiuni digestive. De altfel, diferite dureri sau tulburări pot apărea ca urmare a depresiei şi nicidecum din cauze fiziologice evidente.

Incapacitatea de a socializa

De cele mai multe ori, persoanele depresive se ascund într-o cochilie şi evită contactele personale, devin retraşi şi îşi refuză, de obicei, micile bucurii ale vieţii.

Supradoză de internet

Psihologii au observat o legătură puternică între persoanele depresive şi folosirea excesivă a internetului, sub diferite forme şi manifestări: interacţiuni virtuale, dependenţa de jocurile de calculator sau utilizarea excesivă a pornografiei.

Afectarea calităţii somnului

În general, persoanele depresive fie dorm prea mult, fie se confruntă cu insomnii puternice.

Plâns excesiv

De foarte multe ori, persoanele care suferă de depresie sunt extrem de sensibile şi plâng deseori fără un motiv anume.

Deconectare completă

Se manifestă, de obicei, prin incapacitatea de a simţi bucurie şi de a reacţiona faţă de diferitele aspecte ale vieţii.

Grija faţă de aspectul fizic dispare

Persoanele depresive tind treptat să nu mai acorde o atenţie deosebită aspectului lor fizic şi îngrijirii corporale de bază.

Probleme ale glandei tiroide

Un fapt mai puţin cunoscut este că depresia şi hipotiroidismul au aceleaşi simptome: o dispoziţie proastă, stare excesivă de oboseală, creşterea în greutatea, diminuarea dorinţei sexuale şi probleme de concentrare.

Lipsa apetitului

Majoritatea persoanelor depresive îşi găsesc alinarea în mâncare sau, dimpotrivă, experimentează în mod constant lipsa poftei de mâncare. Incapacitatea de a lua decizii simple şi rapide

Cercetătorii au descoperit că oamenii iau decizii simple - de la a urca scările sau a lua liftul, a bea ceai sau cafea etc. - de cel puţin 65-70 de ori zilnic, fără a sta prea mult pe gânduri.

În schimb, o persoană depresivă nu poate lua o decizie hotărâtă şi rapidă atunci când vine vorba de acţiuni simple şi banale.

Mai multe