Depresia apare şi vara. Iată cum o poţi combate uşor!
Medicii specialişti au demonstrat că aceste stări, atât de similare cu melancolia de toamnă, se manifestă şi în perioada de vară în cazuri din ce în ce mai numeroase şi este considerată o adevărată afecţiune medicală diagnosticată ca „depresia de vară”. Ea mai este cunoscută şi sub denumriea de tulburare afectivă sezonieră în forma ei estivală. Ce o declanşează şi cum o recunoaştem? Deşi în general tulburările afective sezoniere apar odată cu venirea anotimpului rece, atunci când zilele se scurtează, pentru unele persoane această problemă apare în timpul verii. Mecanismul prin care soarele poate duce la apariţia acestor probleme nu este complet clar, simptomele putând fi declanşate de supraîncălzirea corpului său de cantitatea de lumină în exces care stimulează retina. Depresia rămâne totuşi o boală de natură multifactorială, astfel că există numeroase elemente care o pot declanşa sau înrăutăţi. În realitate, fiecare schimbare de anotimp, nu doar toamna sau primăvara, aduce cu sine o formă mai mult sau mai puţin vizibilă de depresie, cea sezonieră, care afectează în special persoanele mai sensibile. Predispoziţia către depresia de vară este corelată cu moştenirea genetică, vârsta şi reacţiile chimice ale organismului, dar şi cu o serie de alţi factori: • Nivelul de melatonină – melatonina este un hormon care contribuie la reglarea ritmului biologic al corpului şi este profund influenţat de luminozitate. Schimbările sezoniere afectează echilibrul normal al melatoninei, esenţial pentru starea psihică şi menţinerea unui ciclu regulat de somn. • Ritmul circadian –acesta reprezintă de fapt un ceas intern al organismului, localizat în creier şi care ajută corpul să-şi regleze ciclurille emoţionale, intelectuale şi fizice. Acesta depinde şi de cantitatea de lumină solară, ce poate întrerupe ritmul circadian şi altera chimia creierului. • Nivelul de serotonină - scăderea nivelului de serotonină, substanţă chimică produsă de creier ce afectează emoţiile, starea de bine şi fericirea, joacă un rol esenţial în declanşarea depresiei sezoniere.
Cei care suferă de depresie de vară se pot confrunta cu simptome specifice asteniei de primăvară, dar şi cu manifestări noi: stare de agitaţie accelerată, pierdere în greutate, scăderea poftei de mâncare, somnolenţă, imunitate scăzută, insomnii, anxietate, gânduri şi sentimente suicidale.
În combaterea depresiei de vară, mişcarea are un rol foarte important, deoarece eliberează stresul şi anxietatea. Chiar dacă temperaturile crescute pot constitui un impediment în acest sens, medicii recomandă cel puţin câte o plimbare pe zi, seara, în parc.
Depresia sezonieră poate fi combătută şi cu ajutorul alimentelor pe bază de acizi graşi omega 3 (nucile, heringul, somonul), şedinţele de yoga sau acupunctură. O altă soluţie este şi creşterea consumului de antioxidanţi, atât cu ajutorul dietei, cât şi prin intermediul suplimentelor alimentare.
Antioxidanţii au rolul de a creşte tonusul şi vitalitatea fizică, dar şi emoţională, ajută la regenerarea celulelor deteriorate de acţiunea radicalilor liberi şi eliminarea toxinelor din organism.
Ce medicamente naturale te pot ajuta:
Capsule Antioxidant+Antiaging - Fares, 37 lei
Spirofit - Ropharma, 23 lei
Antioxidant - Dacia Plant, 26 lei